Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Jag har alltid haft en dröm om ett eget café" – systrarna Frida och Hanna Lönnroos öppnade ett sommarcafé i Borgå

Från 2021
Frida och Hanna Lönnroos
Bildtext Frida (vänster) och Hanna Lönnroos (höger) driver ett pop up-café i Gamla stan i Borgå i sommar.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Systrarna Hanna och Frida Lönnroos har öppnat upp ett pop up-café i Gamla stan i Borgå i sommar. Idén kom från deras pappa och systrarna har därefter format konceptet till sitt eget.

Morgonsolen skiner på Gamla stan i Borgå som sakta men säkert börjar vakna upp för dagen. 

I ett grönt trähus alldeles intill Gamla bron ligger systrarna Hanna och Frida Lönnroos nya pop up-café som de driver i sommar. Därav också caféets namn, Systrar vid bron

Idén till att öppna upp ett pop up-café kom inte från systrarna själva utan från deras pappa som köpte fastigheten tillsammans med en kollega för något år sedan.

– Han pratade om att här skulle vara en perfekt plats för ett café och om att Hanna skulle sälja våfflor på bron och att vi skulle bjuda turisterna på kaffe, berättar Frida Lönnroos. 

Frida och Hanna Lönnroos
Bildtext Caféet ligger i bottenvåningen av ett grönt hus vid Gamla bron i Borgå.

Och mycket riktigt så säljer systrarna nu kaffe till turisterna i Borgå. Många som besöker staden parkerar sina bilar på andra sidan ån, vid brons västra sida, och passerar caféet när de tar sig in till Gamla stan.

– Dé kommer och ska ha vatten, iskaffe eller iste, som take away, säger Frida Lönnroos. 

Systrarna omfamnade pappans idé och har sedan format om den till sin egen. 

– Jag tycker att vår egen stil syns i lokalen. Det är ett sådant café som vi själva skulle vilja besöka, säger Frida Lönnroos. 

Frida och Hanna Lönnroos
Bildtext Idén till att öppna ett café kom från deras pappa och nu har systrarna Lönnroos format om konceptet till sitt eget.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Caféets insida är dekorerad med olika prylar som systrarna Lönnroos har hittat hemma hos sig. Hanna berättar att hon har ett intresse för inredning och estetik. 

– Vi vill att man ska komma hit och kunna sitta här hur länge som helst, säger Hanna Lönnroos.  

Systrarna har hållit caféet öppet i ungefär en vecka och hittills verkar allt ha gått bra. 

– Det har varit så roligt. Vi har glada och trevliga kunder och det har inte varit för stressigt även om det har kommit en bra ström med kunder, berättar Hanna Lönnroos. 

Systern Frida instämmer och säger att hon har överraskats över hur roligt det har varit att driva ett pop up-café.  

Första gången de driver ett café

Det här är första gången som systrarna faktiskt driver ett café. Hanna Lönnroos har ändå tidigare erfarenhet inom branschen eftersom hon har jobbat på olika caféer. 

– Jag har alltid haft en dröm om ett eget café, så det är jätteroligt att få testa på det, säger Hanna Lönnroos. 

Systrarna Lönnroos har även en konstnärlig sida. Frida arbetar som fotograf och Hanna studerar musik i Sverige. 

I och med coronapandemin har det ändå inte varit svårt att få ihop arbetet som fotograf med caféjobbet, berättar Frida Lönnroos. Hon arbetar för det mesta som bröllopsfotograf. 

– I år kan man ännu lägga märke till coronaviruset i bröllopsvärlden. Jag har inte lika många bröllopsuppdrag som jag kanske vanligtvis skulle ha.

Frida Lönnroos sätter fram trasmattor framför caféet
Bildtext Frida Lönnroos ställer fram mattor, bord och stolar på utsidan. Hanna Lönnroos har hand om bakverken vid disken.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Ungefär en timme innan öppningsdags börjar systrarna bära ut mattor, bord och stolar till caféets utsida samt fylla på vitrinen med semlor, kex och olika bakelser. 

– Frida ställer ut borden och mattorna. Jag står vid vitrinen och fixar alla kakor och kex som har bakats, berättar Hanna Lönnroos.

Systrarna satsar på glutenfritt

Eftersom Frida Lönnroos har celiaki är en stor del av det som säljs glutenfritt.

– Hanna bakar och så testar jag att det är tillräckligt gott. Hittills har allting varit över mina förväntningar. Glutenfria bakverk blir lätt lite torra och platta, så vi försöker göra så att man inte skulle lägga märke till att det är glutenfritt, säger Frida Lönnroos. 

Systern Hanna, som står för bakningen, berättar att det har blivit en slags hobby för henne. 

– Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att baka och testa olika recept. Det känns roligt att få göra lite större mängder och sedan se vad kunderna tycker, säger Hanna Lönnroos.

Hanna Lönnroos lägger fram kanelbullar
Bildtext Hanna Lönnroos är den som står för bakningen.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

När hennes syster fick celiaki tänkte hon till en början att det var en utmaning att baka glutenfria produkter men nu har hon vant sig vid det.

– Det är inte så svårt som man skulle kunna tro, säger Hanna Lönnroos. 

Systrarna Frida och Hanna Lönnroos öppnade pop up-café i Borgå: "Pappa får äran för det här"

7:58

Diskussion om artikeln