Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hyvons kalsongreklam kom hem - på fredag lyser den i Hangö centrum igen

Från 2021
Neonskylt och lyftkran.
Bildtext Kalsongreklamen återbördas till gaveln av det revellska huset i Hangö. På fredagen är det dags att åter tända ljusen i neonreklamskylten.
Bild: Ilse Klockars / Yle

På fredagen tänds åter neonskylten med de kalsongklädda benen på väggen av revellska huset i Hangö. Hangös industriella historia hedras samtidigt genom att denna ljusreklam återbördas till sin ursprungliga plats.

I onsdags (14.7) var det äntligen dags att hissa upp först det ena kalsongbenet, sedan det andra. Neonreklamen hängs upp på sin ursprungliga plats i gaveln av huset som är ritat av arkitekten Viljo Revell.

Huset, som står i korsningen av Esplanaden och Halmstadsgatan i Hangö, har nu fått ny vit målarfärg på gaveln inför ljusreklamens återkomst.

Hyvon neonskylt på vägg.
Bildtext Först det ena benet. Reklamskylten har återskapats som en exakt kopia av den ursprungliga.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Den ursprungliga neonskylten, som hittades i Hangö stads lager ifjol, visade sig vara så rostig att den inte kunde restaureras.

I stället har nu en exakt replika av den ursprungliga ljusskylten tillverkats. Detta har varit möjligt genom en stor donation av en privatperson samt genom flera företags välvilliga inställning.

lyftkran och skylt.
Bildtext Det andra kalsongbenet väntar på att hissas upp i gaveln av det revellska huset som står i korsningen av Esplanden och Halmstadsgatan i Hangö.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Folkfest kring Hyvonreklamen

– På fredag kommer vi att ordna en liten folkfest för att fira denna del av Hangös industriella historia, säger Aila Pääkkö. Hon har fungerat som frivillig koordinator och initiativtagare till hela projektet.

Fredagen den 16 juli klockan 18 offentliggörs även namnet på den privatperson som donerat medel för att återskapa den gamla reklamen.

Skylten hängs upp igen som en påminnelse om en svunnen industriell storhetstid i Hangös historia. Bergsrådet Aarne Karjalainen, grundare av Hyvon Kudeneule, kom på sin tid på ett nytt sätt att producera underkläder i behagliga, mjuka material med resår i midjan.

Neonskylt på vägg.
Bildtext Den lysande reklamskylten för Hyvons kalsonger kommer nu åter att tändas i Hangö. Den nya skylten är mera energieffektiv än den ursprungliga.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Skylten kommer att doneras till Hangö stads museum och Hangö stad svarar även för underhåll och elkostnader för reklamskylten.

Första maj tåg
Bildtext Så här såg den ursprungliga reklamen ut. Hangöfotografen Tapio Kekkonen fotade förstamajtåget 1973.
Bild: Privat/Tapio Kekkonen