Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gasledningen Nord Stream 2 igen uppe till diskussion då förbundskansler Angela Merkel är på avskedsbesök i USA

Från 2021
Angela Merkel i förgrunden, Joe Biden i bakgrunden.
Bildtext Tysklands förbundskansler träffar USA:s president Joe Biden. Bild från ett möte mellan de två år 2013. Då var Biden USA:s vicepresident.
Bild: Alamy / All Over Press

Det som kunde vara ett gemytligt avsked överskuggas av frågan som sedan länge försvårar relationerna mellan Tyskland och USA. Det rysk-tyska gasledningsprojektet Nord Stream 2 är inne på slutrakan och trots USA:s motstånd ser det ut som om gasledningen kommer att tas i bruk.

För Angela Merkel handlar resan till Washington om en av de sista resorna som Tysklands förbundskansler.

I början av juli var Merkel i Storbritannien där hon bland annat träffade premiärminister Boris Johnson och drottning Elizabeth och nu har då turen kommit till USA.

Där besöket i London ur Merkels synvinkel var en relativt angenäm angelägenhet överskuggas besöket i Washington av en politisk fråga som i många år har försvårat relationerna mellan Tyskland och USA.

Den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 börjar vara färdigbyggd och av Merkel väntar man nu i USA konkreta svar på hur man i Tyskland kommer att gå vidare när det omstridda projektet väl är klart.

Sedan veckor tillbaka förs mellan Berlin och Washington förhandlingar om hur man ska komma till rätta med läget.

Färdigbyggt i slutet av augusti

USA har redan länge motsatt sig bygget av Östersjöledningen som ska användas för att transportera gas direkt från Ryssland till Tyskland.

I Washington ser man att ledningen stärker Rysslands och president Vladimir Putins politiska och ekonomiska inflytande över Europa. Stöd för sin linje har USA bland annat i Polen och i de baltiska länderna.

Till saken hör också att USA har ett eget intresse av att sälja gas till Europa.

I över ett år stod bygget av Nord Stream 2 stilla på grund av amerikanska sanktionshot mot de deltagande företagen, men i december ifjol kom bygget igång igen.

Från bolaget bakom gasledningen säger man till tidningen Handelsblatt att bygget nu ska vara helt färdigt i slutet av augusti och att man har som mål att ännu i år kunna ta i bruk gasledningen.

”Ukraina förblir ett transitland för rysk gas”

Presidentbytet i USA har ur Tysklands synvinkel inte egentligen ändrat på läget. Där Donald Trump motsatte sig bygget, så gäller det samma också för president Joe Biden.

Där de tyska relationerna till Trump var ytterst dåliga förväntas det ändå nu att Tyskland på något sätt kommer Joe Biden till mötes, eftersom denne så öppet talar för en nystart i relationerna.

Där USA knappast längre kan göra något för att stoppa bygget kan man ändå eventuellt vänta sig att Tyskland nu går med på vissa gentjänster i samband med att ledningen tas i bruk. Det kan till exempel handla om en mer kritisk tysk hållning gentemot Kina.

I samband med att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i måndags besökte Berlin, betonade Merkel på nytt att Ukraina också med en andra färdigbyggd Östersjögasledning kommer att förbli ett transitland för gas från Ryssland.

Enligt Zelenskyj är gasledningen ett möjligt säkerhetshot för Ukraina och han krävde därför garantier av Tyskland, Frankrike och EU.

Merkel betonade å sin sida att Tyskland kommer att hålla sina löften om att Ukraina kommer att förbli ett transitland och det här löftet kommer att binda också Tysklands nästa förbundskansler.

Gröna vill stoppa gasledningen

I kampanjen inför det tyska förbundsdagsvalet i september har den nya gasledningen likaså varit ett tema.

Där såväl kristdemokraterna som socialdemokraterna talar om fortsatt dialog och samarbete med Ryssland vill Annalena Baerbock och hennes gröna ha tuffare tag gällande Nord Stream 2.

– Man kan förstås intala sig att det handlar om enbart ett ekonomiskt projekt, men våra östeuropeiska grannar är mycket oroade, med tanke på läget i Ukraina. Vi får inte vara naiva, säger Baerbock i en kandidatdebatt ordnad bland annat av arrangörerna för säkerhetskonferensen i München.

Både Armin Laschet och Olaf Scholz anser visserligen att användningen av gasledningen i nödfall kan stoppas när ledningen väl är klar, men några skäl att i nuläget stoppa bygget ser de båda inte.

– Vladimir Putin är inte enbart ute efter att destabilisera Ukraina utan riktar det här också mot Europa. Därför borde den här gasledningen inte byggas färdig, säger Baerbock.