Krigstida granat hittades på Vedagrundets badstrand i Hangö
Vid 23-tiden på måndag kväll kontaktade polisen Nylands brigad då det kommit ett larm om misstänkt krigsmateriel på Vedagrundets simstrand i Täktom utanför Hangö. Brigadens pionjärer har dykt efter granater men det är ingen fara för allmänheten.
När Yle Västnyland kommer ner till stranden på onsdag (14.7) vid middagstid är stranden full av badande människor trots att både polisen och försvarets dykare är på plats.
Från Nylands brigads sida bekräftar kaptenlöjtnant Marko Nieminen, kanslichef och kommendant, att brigadens pionjärer vid Nylands Brigad redan åtgärdat saken.
Så här berättar Marko Nieminen om fyndet och röjningsarbetena hittills.
- Det var en 45 mm luftvärnsgranat som hittades vid Vedagrundet. Polisen gjorde handräckningsbegäran till Försvarsmakten som röjde granaten.
Han säger att han inte vet inte vem som hittade granaten, förmodligen någon civil person som gick omkring på stranden med metalldetektor.
Polisen: "Inget ovanligt på Hangö udd"
Äldre konstapel Mikko Rytkönen vid Polisinrättningen i Västra Nyland som är på plats har twittrat om nyheten och säger att man undersöker vattnen.
Enligt honom föreligger ingen fara för allmänheten, som också rör sig fritt på stranden och klipporna. Polisen och försvaret får också arbeta i fred.
- Det är ju inget ovanligt på Hangö udd att man hittar sprängämnen eller materiel från kriget, det finns lite varstans, säger Mikko Rytkönen.
Det samma säger kaptenlöjtnant Marko Nieminen vid Nylands brigad.
- Efter kriget har det blivit kvar krigstida ammunition i terrängen och allting är ännu inte röjt. Det röjs bort efter anmälningar när människor påträffar projektiler och ammunition i olika delar av Hangö udd.
Enligt Nieminen hittar man ännu på kontinenten i Europa ammunition efter strider i Somme år 1916.
Rör aldrig okända pjäser
Kaptenlöjtnant Marko Nieminens - eller snarare brigadens - enkla råd till den som hittar något misstänkt i terrängen lyder så här.
- Ring 112 och rör aldrig ammunitionen, det är brigadens bestämda råd. Framför allt kasta den inte i soptunnan.
Nieminen säger vidare, att om det bara är möjligt, bör man markera ut området runt objektet så att ingen ens av misstag kan röra objektet eller skada sig.
Artikeln uppdaterades 14.7 kl 13.16 med närmare information från Nylands Brigad.
Kl 18.18 ändrades rubriken och sista stycket lades till med råd om hur förfara vid dylika fynd.