Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

I-P: Riksdagsledamoten Jukka Mäkynen brottsanmäld

Jukka Mäkynen eduskunnassa 23.10.2019
Bildtext Riksdagsledamoten Jukka Mäkynen anser i sin kolumn bland annat att Priderörelsen gått överstyr.

Enligt tidningen Ilkka-Pohjalainen har riksdagsledamoten Jukka Mäkynens (Sannf.) skriverier om Pride i tidningens debattspalt lett till en brottsanmälan.

I tisdags publicerade tidningen en kolumn av Mäkynen under rubriken Pride tuli ja Pride meni (fritt översatt Pride kom och Pride gick). Enligt Vasabon Matti Ollila, som gjort brottsanmälan, innehåller texten klara tecken på hets mot folkgrupp, speciellt mot sexuella minoriteter.

- Det var på sin plats att göra en brottsanmälan. Nu ska saken utredas, säger Ollila till tidningen.

Ollila säger till tidningen att Mäkynens homofobiska attityd kommer fram i texten. Mest irritation hos Ollila väcker slutpartiet i texten, där Mäkynen hoppas att Pride inte skulle spridas till skolor och småbarnspedagogiken.

- Det är viktigt att skolorna ger rätt information om köns- och sexualminoriteter. När tonåringarnas sexualitet börjar vakna till liv, så bör det finnas information. Speciellt i skolor behövs Pride och Seta, anser Ollila.

Chefsredaktören Markku Mantila försvarar beslutet att publicera texten med att konstatera att tidningen inte vill tysta ner åsikter även om de är emot tidningens egna linje.

- Mäkynen har rätt att uttrycka sin åsikter offentligt, även om de är hätska, konstaterar Mantila i tidningen.

Han anser inte heller att de åsikter som framkommer i texten går över det som anses vara allmänt acceptabelt.

Yle Österbotten har försökt få tag på Mäkynen utan resultat.