Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Marknaden borde vara guldgruva för Kristinestadsföretagare men coronasmittan skrämmer – stänger hellre än riskerar karantän

Från 2021
Uppdaterad 15.07.2021 07:20.
En kvinna med glasögon sitter framför ett fönster.
Bildtext Företagaren Anna-Lena Kallio tar det säkra före det osäkra och håller stängt under sommarmarknaden.
Bild: Yle/Juho Teir

Sommarmarknaden i Kristinestad är vanligtvis en helg då företagen i staden jublar över mängden turister som besöker staden. Men i och med coronaläget är många i år oroliga. Caféägaren Anna-Lena Kallio kommer att hålla stängt under marknaden.

På torsdag inleds den traditionella sommarmarknaden i Kristinestad som normalt samlar kring 60 000 besökare och ungefär 300 marknadsförsäljare.

Förra året inhiberades evenemanget på grund av coronaläget, i år gör man ett försök att ordna det coronasäkert.

– Vi har följt med läget i Finland hela tiden och har väntat när man öppnar upp. I samband med att restriktionerna lättade, blev det klart att vi kan ha marknaden, konstaterar Angelique Irjala, som är vd för näringslivscentralen i staden.

Men många företagare i staden är oroliga då en så stor mängd folk kommer till staden. En helg som vanligtvis brukar vara en guldgruva för företagarna, kan i år vara något helt annat.

Caféägaren Anna-Lena Kallio bestämde sig för tre veckor sedan att hon kommer att hålla caféet stängt under marknaden.

– Jag är rädd att jag måste stänga efter marknaden om det är någon som kommit hit med smitta. Det blir mer minus då än vad det blir för de här fyra dagarna.

En gata fylld med människor och marknadsstånd.
Bildtext Sommarmarknaden i Kristinestad lockar folk från när och fjärran.
Bild: Yle/Juho Teir

Att hålla stängt i två veckor på grund av coronaexponering är något som hon har erfarenhet av från tidigare.

– Då gick vi mycket på minus och jag vill inte gå igenom det på nytt. Vi ska ändå betala lön åt arbetare och alla inköp ska betalas och måste vi stänga så... Jag vågar inte ta den risken.

Men det var inget lätt beslut att fatta. Hon grubblade över det i flera månader, men sista droppen var när deltaviruset började allt mer sprida sig i Finland.

– Det var nog det som avgjorde att jag bestämde att vi ska hålla stängt.

Flera företagare håller stängt

Men hon är inte den enda. Även andra företagare i staden är oroliga över att ett så stort evenemang ordnas under en pågående coronapandemi och kommer likaså att hålla stängt.

Men eftersom sommarmarknaden är en så viktig helg för många företagare, så har staden ändå valt att ordna marknaden i år.

– Många företagare är verkligen beroende av den här säsongen och marknaden är normalt deras absolut bästa försäljningsveckoslut. Många säger att utan marknaden skulle de ha svårt att klara den långa vintern, säger Irjala.

– Vi försöker hitta en balans i det här att vad som ska vara möjligt så att de ska må så bra som möjligt.

En kvinna med kort blont hår och glasögon.
Bildtext Angelique Irjala hoppas alla besökare följer säkerhetsföreskrifterna.
Bild: Yle/Juho Teir

Irjala är medveten om att några företagare valt att hålla stängt och hon har full förståelse för deras beslut.

– Eftersom de är ensamföretagare så skulle det vara olyckligt att få coronasmitta in där. Det skulle bli svårt för dem att bedriva sin verksamhet. Det har jag all förståelse för och jag hoppas verkligen att de åtgärder vi har tagit ska vara tillräckliga för att det inte ska bli något sådant.

Irjala vill därför påminna alla besökare om att följa alla säkerhetsföreskrifter. Att de håller avstånd och använder munskydd även om evenemanget är utomhus.

– Oron att få in smittan till Kristinestad är förstås stor och den kan komma varifrån som helst, men det är klart att är det mera folk så finns det större risk.

För att minska på mängden besökare under en dag är marknaden i år fyra dagar lång. Dessutom är marknadsområdet större och indelat i sektioner.

– Vi försöker göra vårt allra bästa och hoppas att det ska vara möjligt att genomföra det här på ett säkert sätt.

Kallio klandrar inte heller andra företagare som vill hålla öppet under marknaden. Det är upp till var och en hur man vill göra, säger hon.

– Det är klart att de behöver ha sommarmarknaden här, men det är upp till oss själva om vi vill ha öppet eller inte. Vi fick lite kritik att vi håller stängt under marknaden, men jag bryr mig inte om det. Det är hälsosammare att ha stängt.

Diskussion om artikeln