Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Formel 1 går in i en ny era i helgen – nya tävlingsformatet borde gynna Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen med Alfa Romeo-tröja, keps och svart munskydd hälsar på publiken.
Bildtext Kimi Räikkönen ser bättre möjligheter att öka på sin skörd av VM-poäng när tidskvalets betydelse minskar.

I Storbritanniens GP i helgen är det premiär för den nya sprinttävlingen, som bestämmer startordningen i söndagens lopp. För Kimi Räikkönen som den här säsongen varit klart snabbare i tävlingarna än i tidskvalet ökar chanserna till VM-poäng i och med förändringen.

För den som varit van att planera sina veckoslut utifrån den traditionella formel 1-tidtabellen gäller det nu att tänka om. Hela veckoslutets schema ser annorlunda ut än vanligt.

Normalt skulle fredagen innebära två träningar, men i Silverstone blir det bara ett träningspass den dagen. I stället körs tidskvalet på fredag kväll, som den här gången avgör startordningen i lördagens sprinttävling.

På lördag körs ytterligare ett träningspass innan det sedan är dags för den stora nymodigheten, kvällens sprint. Sprinttävlingen är 100 kilometer lång, ungefär en tredjedel av ett vanligt lopp. I exempelvis Silverstone är sprinten 17 varv.

Resultaten i sprinttävlingen avgör sedan startordningen i söndagens GP.

Kimi: Kommer bli intressant

En klar fördel alltså för de bilar och förare som brukar ha svårt att hävda sig i tidskvalet, men som kan lyckas bra i delar av en riktig man-mot-man-tävling.

Som Alfa Romeos finländska veteran Kimi Räikkönen. Sett till hur det sett ut hittills i år borde förändringen öka Räikkönens chans att för andra gången den här säsongen knipa VM-poäng.

– Det nya tävlingsformatet kommer att bli intressant. Jag tycker inte att vi kan säga något om det än. Vi får se vad den här helgen för med sig och sen när vi vet mer kan vi bestämma oss, säger Räikkönen i stallets pressmeddelande.

– Men oavsett hur helgens schema ser ut måste vi vara konkurrenskraftiga redan från start. Farten börjar räknas från fredagen och vi måste kunna vara med och kämpa om platser i tio-i-topp då om vi vill vara där också när söndagen tar slut, säger Räikkönen.

Gynnar de små stallen?

Helgen i Silverstone bjuder på en av tre sprinttävlingar under året.

Vinnaren i sprinten får tre VM-poäng, tvåan får två poäng och trean en pinne. Poängen i söndagens lopp är oförändrade, med 25 poäng till vinnaren och poäng till de tio främsta förarna.

– Formel 1 har tagit ett nytt modigt steg med det nya formatet. Det visar att serien vill erbjuda nya intressanta saker åt en ökande supporterskara, säger Räikkönens stallchef Frederic Vasseur.

Williamsföraren George Russell tror i sin tur att de mindre stallen vinner mest på nyheten.

– Toppförarna tar så klart inga stora risker på lördagen, men de som finns längre bak kommer att försöka. Med ett annat tankesätt kan man ha en bra chans, säger Russell på F1-seriens hemsida.

Källa: STT