Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nästa vecka kan du beställa båtskjuts till Sibbo och Borgå skärgård – taxifärderna beställs genom en app i telefonen

Från 2021
Utsikten från Gumbohuset en vacker septemberkväll, hav, båtar, FBK.s röda torn.
Bildtext Gumbostrand är en av totalt tio destinationer som erbjuds med båttaxi.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Från och med nästa vecka blir det möjligt att via en app beställa båtskjutsar till olika destinationer i Borgå och Sibbo skärgård. Tanken är att allt fler ska få njuta av unika naturupplevelser i den östnyländska arkipelagen.

- Bout startar snart. De har rekryterat två båtförare som har formell kompetens här i Borgå. Nu ska bara servicen öppnas för kunder och så kan man boka en utflykt i skärgården, säger Borgå stads turism- och marknadschef Sari Myllynen.

Det gäller alltså skjutsar med båttaxi ut i Borgå och Sibbo skärgård. Skjutsar som beställs på förhand genom en app i telefonen.

- Både Sibbo och Borgå finns med på samma karta när appen öppnas nästa vecka, säger Myllynen.

Under två somrar testar kommunen och staden det inhemska företagets båttaxitjänst. Enligt Myllynen hoppas man att också internationella turister hittar tjänsten sommaren 2022.

Det finns en klar önskan att fler skulle uppleva naturen i den östnyländska skärgården. Den nya tjänsten gör det nu möjligt att beställa båtskjuts när den behövs.

Grillplats på friluftsområde i skärgården.
Bildtext Äggskärs fruluftsområde är ett av resmålen.
Bild: YLE/ Lone Widestam

Skärgården är full av fina resmål som nu kan nås även av dem som saknar båt.

- I Borgå kan man åka till och från Åstranden, Sandholmsudden på Pellinge, Äggskärs friluftsområde, Hammars SEO och Poukama på Emsalö, säger Myllynen.

I Sibbo finns följande destinationer med i inledningsskedet: Kalkstrand, Gumbostrand, Storören, Spjutsund och Joensuun tila.

- Nu börjar vi så här. Företaget samlar sedan respons till nästa sommar, så ser vi hur det utvecklas och fortsätter, säger företagskoordinator Anne Peltonen i Sibbo.

App för både passagerare och skeppare

Du beställer alltså båtskjutsen med en app som du kan ladda ner till din telefon. När du är registrerad och inloggad hittar du uppgifter på vilka rutter som erbjuds, till vilka priser och vem som kör.

Du kan också registrera dig som skeppare och tjänsten ger dig då en plattform som båttaxiföretagare, och kontakt med de som redan är verksamma i landet.

Som passagerare behöver du däremot inga båtkunskaper från tidigare eller erfarenhet av båtliv. Gemensamt för resmålen är att de ger möjligheter att köpa eller tillreda egen mat i samband med utflykten.

Företaget förutsätter att de båtförare som är anslutna till tjänsten har de kvalifikationer som krävs enligt lag, så att du som passagerare bara kan njuta av resan.

Diskussion om artikeln