Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Besökte du Hangöregattan? Testa dig fem dagar efter eventuell exponering

Uppdaterad 15.07.2021 06:32.
Folkvimmel på Hangö regatta 2016.
Bildtext Besökte du Hangöregattan i år? Flera personer har konstaterats smittade och nu uppmanas besökare att ge akt på sin hälsa. Bilder är tagen under Hangöregattan år 2016.

Nu har smittspårningen efter Hangöregattan kunnat identifiera flera restauranger där besökare kan ha exponerats för coronaviruset. Den som rört sig i regattavimlet uppmanas testa sig fem dygn efter en eventuell exponering.

Flera personer från huvudstadsregionen som besökt Hangöregattan under tiden 8-11 juli har konstaterats vara coronasmittade.

Smittspårningsarbetet pågår som bäst och personer som besökt följande platser kan under dessa dagar ha exponerats för smitta:

  • Restaurangerna HSF, HSF Marine, Östersjö Port samt Hotell Regatta.

  • Lördagen den 10 juli på kvällen restaurang Coco.

– Vi vet ungefär vilka restauranger och vilka dagar det gäller men smittspårningen tar ganska mycket tid och vi har inte hunnit få alla uppgifter. Det beror även på vad folk meddelar oss, säger infektionsläkare Tiina Sorvari vid Hangö stad.

Omöjligt att uppskatta antalet smittade

Exakt hur många personer som är smittade är omöjligt att säga i detta skede.

Infektionsläkare Tiina Sorvari vid Hangö stad säger att inga personer bosatta i Hangö har konstaterats coronasmittade efter Hangöregattan.

– Så här kan jag inte säga hur många personer det gäller men det är flera fall i huvudstadsregionen som vi fått meddelande om.

– Om man har rört sig i regattarumban finns nog risken och om man får några symptom ska man söka sig till test. Det är det viktiga. Vi försöker hindra att smittan sprids vidare, poängterar Sorvari.

Test tidigast fem dagar efter eventuell exponering

Tiina Sorvari betonar att det fortfarande är för tidigt att säga vem som smittats efter Hangöregattan.

– Det är fortfarande lite tidigt att veta men inom en vecka är vi säkert klokare, påpekar Sorvari.

– Om man vill bli säkrare kan man testa sig, men först fem dygn efter en eventuell exponering, så att det hinner synas, betonar Sorvari.

För de som eventuellt har blivit exponerade rekommenderas frivillig karantän i 14 dygn från exponeringsdagen eller distansjobb. De eventuellt exponerade ska följa med symptomen och med låg tröskel söka sig till coronatest.

Vid behov kan man kontakta coronavirusrådgivningen i Hangö på numret 040 135 9585 (vardagar klockan 8—16).

Stadens smittskyddsteam har varit i telefonkontakt med restauranger och hotellet.