Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Det lättaste skulle ha varit att inhibera och börja förbereda oss för Paris" – IOK-bossen var själv skeptisk till att OS kan arrangeras i år

Uppdaterad 14.07.2021 16:50.
IOK:s ordförande Thomas Bach med munskydd, ser bekymrad ut
Bildtext IOK:s ordförande Thomas Bach anlände till Japan förra veckan

Med nio dagar kvar till OS i Tokyo berättar IOK:s ordförande Thomas Bach att han och hans kolleger har ställt sig mycket tveksamma till att det överhuvudtaget går att arrangera OS i Tokyo i sommar på grund av pandemin. "På det personliga planet har det svåraste varit att inte kunna tala öppet om det, eftersom alla hade sina tvivel."

– Det visade sig vara mer komplicerat att skjuta upp OS med ett år, än vad vi trodde när vi fattade beslutet.

I dag med en dryg vecka kvar till OS-invigningen kan IOK: ordförande Thomas Bach berätta öppet om processen och de tvivel han har haft under de senaste 16 månaderna.

Bach deltog i en pressträff inför OS i Tokyo, där han bland annat konstaterade att om de enbart hade utgått ifrån kommersiella intressen, eller hur mycket arbete det skulle innebära att flytta spelen, så skulle beslutet ha sett annorlunda ut.

– Den enklaste lösningen skulle ha varit att inhibera. Vi kunde ha utnyttjat vår försäkring och börjat förbereda oss för Paris (2024).

– Men det var aldrig ett alternativ. Vi kan inte vända idrottarna ryggen, så vi investerade mera pengar för att kunna flytta fram OS.

Med facit på hand visade det sig ändå att beslutet att skjuta fram OS, skulle bli mer komplicerat än vad man kunnat föreställa sig.

– Under dessa 16 månader fanns det inte en dag utan tvivel.

Bach möter kritiken från folket: "Vi har minimerat riskerna så mycket vi kan"

IOK-ordföranden mötte också Japans premiärminister Yoshihide Suga i Tokyo där det rapporteras om 1 149 nya fall av covid-19. Det är den högsta siffran sedan mitten av januari. Bach lovade att IOK och den olympiska rörelsen ska göra allt för att minimera riskerna för det japanska folket.

Hittills har en funktionär och sju hotellarbetare på ett hotell där en grupp idrottare från Brasilien bor, testat positivt för corona.

Oron för ökad smittspridning i och med OS är stor och för en vecka sen beslöt den japanska regeringen att OS arrangeras helt utan publik. Också folket har ställt sig skeptiska till att OS ska ordnas i pandemitider. Kritiken har också nått IOK-bossens öron.

– Vi tar kritiken på allvar, men med ett projekt som OS, är det vanligt med olika åsikter.

– Jag är säker på att när det japanska folket inser att vi har gjort allt för att minimera riskerna och när idrottarna slutligen får tävla, så kommer de att uppskatta det.