Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanerna i Afghanistan säger sig ha erövrat ännu en viktig gränsövergång - bilder visar deras flagga över Spin Boldak

Från 2021
Den här bilden på gränsövergången Spin Boldak är tagen från den pakistanska sidan om gränsen. I bakgrunden, på den afghanska sidan, syns talibanernas vita flagga. Flaggan pryds av den muslimska trosbekännelsen.
Bildtext Den här bilden på gränsövergången Spin Boldak är tagen från den pakistanska sidan om gränsen. I bakgrunden, på den afghanska sidan, syns talibanernas vita flagga. Flaggan pryds av den muslimska trosbekännelsen.
Bild: EPA-EFE/AKHTER GULFAM

Talibanerna reste på onsdagen sin flagga över Spin Boldak, en strategiskt viktig gränspassage mellan Afghanistan och Pakistan. Medan talibanerna tar över allt större områden, anser USA:s tidigare president George Bush att USA:s tillbakadragande från Afghanistan är ett allvarligt misstag.

Videon och bilder på sociala medier visade under onsdagen talibanernas vita flagga vaja över gränsövergången Spin Boldak och beväpnade talibankrigare som gick omkring i staden Spin Boldak. Samtidigt förnekade en del afghanska myndigheter att gränsen nu kontrolleras av talibanerna.

Spin Boldak är en strategiskt och ekonomiskt betydelsefull gränsövergång mot Pakistan i Kandahar-provinsen, i södra Afghanistan

Under de senaste veckorna har talibangerillan tagit över allt större områden i Afghanistan och erövrat en lång rad viktiga gränsposteringar, bland annat mot Iran, Tadzjikistan och Turkmenistan.

Det här sker samtidigt som de sista amerikanska styrkorna och deras Nato-allierade lämnar Afghanistan.

Spin Boldak kan bli en kassako för talibanerna

Spin Boldak, med den pakistanska staden Chaman på andra sidan gränsen, är en länk mellan den afghanska provinshuvudstaden Kandahar och de pakistanska hamnarna. Enligt BBC passerar ungefär 900 lastbilar och långtradare den här gränsövergången dagligen.

Den här gränspassagen kan ge talibanerna betydande tullintäkter. Dessutom smugglas mängder av heroin från de afghanska opiumodlingarna ut i världen den här vägen.

Från Spin Boldak är det bara knappt 140 kilometer till den pakistanska miljonstaden Quetta, där många talibanledare har varit stationerade i åratal. Det höjer värdet på den här erövringen för talibanerna.

Bush bedömer reträtten som ett stort misstag

Många bedömare har varnat för att den afghanska armén kan kollapsa helt när den saknar stöd från det amerikanska flygvapnet. Landets elitstyrkor och antiterrorstyrkor ses som de enda verkligt stridsdugliga enheterna.

USA:s tidigare president George Bush är den som startade USA:s krig i Afghanistan efter 11 september-attackerna 2001. Han är kritisk till att USA:s nuvarande president Joe Biden beslutat att dra bort alla amerikanska soldater därifrån.

I en intervju för den tyska tv-kanalen Deutsche Welle uttryckte Bush stor oro för de afghanska civila, framför allt för kvinnorna och flickorna.

– Det här är ett misstag... De kommer att lämnas kvar och slaktas av de här mycket brutala människorna och det krossar mitt hjärta, sade Bush.

Källor: AFP, BBC, Yle, TT