Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Värmeböljan och fasadrenovering ställer till det då man bor i en enrumsbostad: "Jag kan inte öppna fönstren eller vädra"

Från 2021
Svårt att få ner värmen i små lägenheter under värmeböljan - Spela upp på Arenan

När det är varmt ute kan mindre lägenheter vara svåra att kyla ner om man inte kan få korsdrag. När det dessutom är omöjligt att vädra på grund av fasadrenovering blir lägenheten som en bastu. Som hyresgäst har man rätt till sänkt hyra under vissa villkor.

När man stiger in i studerande Demitra Ahlskogs enrumslägenhet på 29 kvadratmeter i Åbo centrum möts man av varm och kvalmig luft. Det är kring 26 grader varmt utomhus, men exakt hur varmt det är i lägenheten kan man inte säga eftersom termometern är sönder. Men varmt och fuktigt är det.

– Nog har jag ju varit med om trevligare saker i mitt liv. Morgnarna går ännu helt bra, men direkt på eftermiddagen när solen skiner mot fönstren blir det ganska jobbigt. Och när det var som varmast om nätterna svettades man ju hela tiden och hällde i sig vatten, säger Ahlskog.

Att bo i en liten lägenhet där man ofta bara har fönster på en sida och inte kan få korsdrag är jobbigt i sig under den här värmeböljan. När husbolaget dessutom fasadrenoveras blir det ännu mer komplicerat att kyla ner lägenheten.

– Så som min lägenhet är placerad i huset kan jag inte öppna mina fönster, så jag har ingen möjlighet att vädra och kan till exempel inte torka tvätt i min lägenhet. Det är inte så mycket som man kan göra åt värmen just nu, säger Ahlskog.

Utsikten från ett fönster visar byggnadsställningar och röd-vitt plast utanför en lägenhet. Husbolaget i fråga fasadrenoveras.
Bildtext Utsikten från lägenhetens fönster bjuder inte på några vyer av Aura å just nu. I stället täcker byggställningar, tjockt plast och damm fasaden.
Bild: Yle / Andrea Wiklund

Fasadrenoveringen i Ahlskogs husbolag började i april och kommer att pågå ännu långt efter sommaren – längre än det ursprungligen var planerat.

– Vi skulle vara på slutrakan, men renoveringen har förlängts. Ungefär i oktober får jag se ut genom mina fönster, men balkongen får jag använda tidigast i december, säger Ahlskog.

Hur klarar du dig i din etta nu när det är så här varmt och du inte kan vädra?

– Jag tycker att det delvis är en vanesak. Man har också borrat ett litet hål i min balkongdörr som fungerar som tillfällig ventilation, så jag brukar ha en liten fläkt framför den på natten. Jag vet inte om det gör så mycket åt saken, men det känns åtminstone som om det fungerar, säger Ahlskog.

En ung kvinna med ljust hår står utomhus med en grönskande buske i bakgrunden.
Bildtext Om dagarna jobbar Demitra Ahlskog bland annat med sommarstudier.
Bild: Yle / Andrea Wiklund

När det är som varmast inne i lägenheten försöker Ahlskog gå ut på en promenad eller besöka en vän.

– Eller så får man helt enkelt bara leva med saken, säger Ahlskog.

Rätt till sänkt hyra då det blir för varmt

Den som bor i en hyreslägenhet behöver ändå inte stå ut med vad som helst när det är så här varmt. Hyresgäster har nämligen rätt enligt lag att få en rimlig sänkning i hyran när levnadsförhållandena i bostaden blir sådana att man inte kan vistas alls i bostaden eller då förhållandena skiljer sig från det som man kommit överens om. 

Enligt Tarik Ahsanullah som är chefsjurist vid Finlands hyresvärdar r.f. är själva summan på hyressänkningen inte bestämd i lagen, men att det finns vissa principer inom bostadsbranschen som man brukar följa. 

En man med brunt hår och skägg iklädd en grå kavaj och vit skjorta.
Bildtext Tarik Ahsanullah är chefsjurist vid Finlands hyresvärdar r.f.
Bild: Privat

Då det gäller en sänkt hyra på grund av att det är för varmt i hyresbostaden brukar det röra sig om en sänkning på ungefär 10 procent. Rätten till hyressänkning på grund av värme uppfylls när inomhustemperaturen i lägenheten överstiger 32 grader. 

– Det står i Social- och hälsovårdsministeriets förordning om boendehälsa att inomhustemperaturen ska vara mellan 18 och 32 grader på sommaren, säger Ahsanullah.

Bevisbördan för hyressänkningen ligger hos hyresgästen. Man kan till exempel ta bilder av termometern, säger Ahsanullah.

– Hyressänkningen gäller endast de dagar då inomhustemperaturen är över 32 grader, och den ska vara det majoriteten av tiden. Dessutom ska temperaturen mätas inne i rummet och inte direkt bredvid fönstret, säger Ahsanullah.

När det gäller exempelvis fasadrenoveringar brukar det röra sig om en sänkning på mellan 15 till 30 procent. 

– För att hyresgästen ska få en hyressänkning i de situationer där kraven uppfylls gäller det att diskutera saken med hyresvärden och komma överens om en lösning som passar för båda, säger Ahsanullah.

Ett hål som borrats i en balkongdörr, som fungerar som tillfällig ventilation. Hålets diameter är ungefär lika stort som en stor apelsin.
Bildtext Detta hål i Demitra Ahlskogs balkongdörr fungerar som ventilation just nu.
Bild: Yle / Andrea Wiklund

Demitra Ahlskog och hennes hyresvärd har kommit överens om en sänkt hyra.

– Vi kom överens om det redan när jag skrev under mitt hyreskontrakt i februari. Jag har 100 euro billigare hyra per månad. Men jag har inte frågat om det så mycket eftersom jag tycker så mycket om att bo i den här lägenheten att jag inte heller vill gnälla om saken, säger Ahlskog.

Vad har du för tips till andra som är i precis samma situation med fasadrenovering och värmebölja, eller dem som på annat sätt lider av en varm bostad?

– Det bästa skulle vara att flytta bort, men det går ju inte alltid. Jag brukar ta ungefär fem kalla duschar om dagen och försöker undvika att dammsuga eller diska på dagen och göra det så sent som möjligt, säger Ahlskog.

Dessutom rekommenderar Ahlskog att man undviker att tvätta byk eller torka den i lägenheten.

– Det blir bara fuktigare och värre då. Jag har provat på det och det är inget att rekommendera. Sen gäller det nog bara att dricka mycket vatten. Det finns inte så mycket annat som man kan göra, man vänjer sig nog, säger Ahlskog.