Intresseorganisationerna kommenterar EU:s klimatpaket: Ser både positiva och negativa sidor
De olika intresseorganisationerna anser att EU:s klimatpaket har både bättre och sämre sidor.
Så här kommenterar de olika intresseorganisationerna EU-kommissionens nya klimatpaket. Förslaget ska vidare till förhandlingar i höst.
Finlands näringsliv ser både fungerande och oroväckande bitar
Också många organisationer i Finland är övervägande positiva till klimatpaketet.
Finlands näringsliv EK anser att klimatpaketet utgör en rätt så hyfsad helhet, som innehåller både fungerande och oroväckande bitar.
Goda nyheter är bland annat de föreslagna klimattullarna, medan det enligt EK ännu vore skäl att fundera över om det faktiskt är nödvändigt att också vägtrafiken ska omfattas av systemet med utsläppshandel.
När det gäller sjötrafiken efterlyser EK kompensation för isförstärkta fartyg, eftersom de förbrukar mer bränsle än andra.
Företagarna i Finland: Ett steg i rätt riktning
Också Företagarna i Finland ställer sig försiktigt positiva till det nya klimatförslaget.
Att utvidga utsläppshandeln också till vägtrafiken skulle enligt Företagarna vara ett steg i rätt riktning.
Samtidigt borde man lägga planerna på ett eget finländskt utsläppshandelssystem på is; att bygga upp två parallella system är inte vettigt, poängterar centralorganisationen.
Också kommissionens förslag om att skärpa utsläppsgränserna för person- och skåpbilar välkomnas av Företagarna i Finland.
EU-kommissionens förslag om att alla nya bilar ska vara utsläppsfria från och med år 2035 ger en viktig signal till bilindustrin att snabbare utveckla ny, utsläppsfri teknologi, skriver Företagarna i ett pressmeddelande.
Finnwatch varnar för större ojämlikhet
Också medborgarorganisationen Finnwatch tycker sig se många goda element i klimatpaketet, men understryker att en implementering av förslagen inte får leda till växande ojämlikhet.
Till exempel är klimattullarna i sig en bra sak, men de förlorar sitt berättigande ifall det övergripande målet är att stöda den europeiska industrin på ett orättvist sätt, påpekar Finnwatch.
Greenpeace: Bra inslag, men också stort utrymme för förbättring
Klimat- och energiexpert Kaisa Kosonen från Greenpeace har kommenterat EU:s klimatpaket och ser många goda bitar men också ett enormt utrymme för förbättring.
– Vi har länge väntat på större åtgärder från beslutsfattare. Nu är de äntligen här, men takten måste vara snabbare om EU ska kunna möta Parisavtalets mål, säger Kosonen.
Kosonen anser att det är positivt att skogsbruks- och markanvändning nu blir mer tydligt bundna till klimatmålen. Klimatpaketet inkluderar tydliga landsspecifika skyldigheter för antalet kolsänkor 2030, men enligt Kosonen är målet för antal kolsänkor för litet, och det finska målet skulle innebära en knapp ökning.
– Det EU-mål som kommissionen fastställt för att öka koldioxidbindningen är extremt litet i förhållande till potential och behov. Vid vidare bearbetning bör målet förbättras avsevärt, samtidigt som man säkerställer att fossila utsläpp inte förlåts på grund av att det finns kolsänkor någon annanstans, säger Kosonen.
Greta Thunberg: Tror inte att EU:s klimatpaket räcker
Klimataktivisten Greta Thunberg tror inte att EU:s klimatpaket räcker för att nå 1,5-gradersmålet, rapporterar P3 nyheter.
– Det är väldigt bekvämt att säga att vi ska bli fossilfria och så byter vi ett bränsle mot ett annat och fortsätter förbränna, säger Thunberg.
Thunberg vill se att hållbara energikällor används och har tidigare den här veckan vädjat till EU-kommissionen, till Ursula von der leyen och till Frans Timmermans på sociala medier att ta bort bio-massa från direktivet om förnybar energi. Thunberg vill att EU-kommissionen bättre ska ta forskning i beaktande.
– Vi kanske är de som är absolut minst sämst globalt när det gäller det här. Man bör ju sträva efter att ta sitt moraliska ansvar och agera i linje med vad forskningen säger.