Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

På Vasek ser man positivt på EU:s klimatpaket: ”Bra att man börjar göra samma saker som Vasaregionen redan håller på med”

Kristoffer Jansson på VASEK.
Bildtext Kristoffer Jansson från Vasek säger att Österbotten som region är en föregångare.

Österbotten är en föregångare – nu gäller det att få andra regioner med. Det säger Kristoffer Jansson, kommunikationschef på Vasek och Energy Vaasa om EU:s nya klimatpaket som presenterades på onsdagen.

Enligt Kristoffer Jansson, kommunikationschef på Vasaregionens utvecklingsbolag Vasek och Energy Vaasa, är de saker som EU-kommissionen tar upp i sitt klimatpaket i linje med de satsningar som redan görs i Vasaregionen.

– Här i Österbotten är vi föregångare på många områden, men nu ska också andra regioner med.

Som exempel nämner Jansson bland annat Wärtsiläs satsning på motorer som drivs på vätgas och ammoniak samt den nya Kvarkenfärjan Aurora Botnia.

Enligt klimatpaketet ska man minska på utsläppen bland annat genom klimattullar och satsningar på förnybar energi.

Ett stort projekt

Jansson konstaterar att Vasa redan har mer ambitiösa klimatmål än EU. Vasa ska vara utsläppsneutralt 2030, i hela EU ska man uppnå samma mål före 2050.

– Det är väldigt bra att hela EU börjar göra samma saker som Vasaregionen och många andra regioner i Finland redan håller på med, säger Jansson.

Han tror att tidtabellen kan komma att stramas åt ytterligare.

– Jag tror att målet kommer att ändras till 2045 eller 2040.

– Det är ett stort projekt, men det är det enda vettiga. I slutändan sparar man energi genom att implementera klimatsmarta lösningar.

Diskussion om artikeln