Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA börjar betala barnbidrag på upp till 300 dollar i månaden: "En monumental förändring som kommer hjälpa många amerikanska barn"

Från 2021
Iranska tv-journaisten Samira Gharaei ser fram emot att få barnbidrag när utbetalningarna inleds den 15 juli 2021.
Bildtext Washingtonbon Samira Gharaei tänker använda barnbidraget till att skaffa sin familj en bättre försäkring.
Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy

Torsdagen den 15 juli markerar en efterlängtad dag för många föräldrar och barn runtom i USA, då ett statligt barnbidrag för första gången betalas in på kontot. USA är ett av få OECD-länder som inte tidigare haft barnbidrag.

Stödsumman är 300 dollar i månaden för barn som är yngre än 6 år och 250 dollar för barn i åldern 6–17 år.

Summan minskar gradvis för föräldrar som förtjänar mer än 75 000 dollar per år eller hushåll som sammanlagt förtjänar mer än 150 000 dollar och har gemensam beskattning.

Nästan nio av tio barn i USA har rätt att få bidraget, enligt den federala skattemyndigheten IRS.

Det betyder 39 miljoner hushåll och 65 miljoner barn.

Barnbidraget antogs som en del av det jättelika krispaketet på 1,9 biljoner dollar som demokraterna och president Joe Biden pressade igenom kongressen utan republikanskt stöd i mars i år.

Iranfödda Samira Gharaei jobbar som tv-journalist i huvudstaden Washington. Hon är mamma till 4-åriga Nella och ser fram emot stödpengarna. 

– Jag fick nyss ett brev från skattemyndigheten om att jag kommer att få 300 dollar den här månaden och varje månad de kommande månaderna, säger Ghararei till Yle. 

Pengarna går till försäkringsavgifter.

– Försäkringar är dyra i USA. De här pengarna hjälper oss skaffa en bättre försäkring. 

Professor om fördelar med barnbidrag: Bättre hälsa, mer utbildning, högre löner och minskat tryck på barnomsorgen

Irwin Garfinkel tar emot ett videosamtal. Han har länge förespråkat högre stödbidrag för barnfamiljer och nu låter han ivrig.

– Det här handlar om en monumental förändring som kommer att hjälpa många amerikanska barn.

– Den största omedelbara effekten är en förbättring av barnens genomsnittliga hälsa under det första levnadsåret och, som en följd, under resten av livet.

Garfinkel är professor vid Columbia University i New York och expert på välfärdsfrågor och fattigdom. 

– Det här är den största utvidgningen av socialpolitiska stödutbetalningar i USA sedan 1960-talet då vi höjde bidragen för många äldre medborgare.

Bidenadministrationens uttalade mål är att halvera barnfattigdomen i USA under år 2021. I den ekvationen är barnbidraget centralt.

I ljuset av forskningen verkar målet vara möjligt att uppnå.

Professor Irwin Garfinkel är expert på barnfattigdom vid Columbia University.
Bildtext Forskningen visar hur ett barnbidrag inte bara gynnar barnet och familjen utan hela samhället på sikt, säger professor Irwin Garfinkel vid Columbia University.
Bild: privat

Gafinkel och hans kolleger har räknat ut att bidraget nästan kan halvera barnfattigdomen i USA, från strax under 14 procent till drygt 7 procent. En analys från Brookings Institution kommer fram till liknande siffror

Men Garfinkel betonar att de positiva effekterna på sikt är ännu fler.

– Barnen kommer att ha bättre möjligheter att få utbildning och lära sig mer. Det leder till att de förtjänar mer i arbetslivet och, som ett resultat, betalar mer i skatt.

De samhälleliga nyttorna slutar inte där, menar Garfinkel.

– Familjer kommer på sikt att ha mindre behov av barnomsorg, vilket gynnar hela samhället eftersom barnomsorgen ofta slukar upp mycket pengar.

Ettårigt experiment – som Biden och demokraterna vill göra permanent

Barnbidragen kommer endast att betalas ut till slutet av året, men demokraterna och Joe Biden ser bidragen som en viktig del av sin familjepolitiska agenda och vill göra dem permanenta. 

Därför antas frågan bli en het politisk potatis senast i slutet av året.

– Men även om det bara pågår till slutet av året, så är det en stor sak, säger professor Irwin Garfinkel. 

USA är ett av de få OECD-länder i världen som inte tidigare haft ett barnbidrag.

Barn och vuxna leker i vattenbassäng i Washington DC den 20 juni 2021.
Bildtext Nästan var sjunde barn i USA lever i fattigdom. Experter utgår ifrån att ett barnbidrag på sikt kunde halvera siffran.
Bild: AFP / Lehtikuva

Skatteavdrag på upp till 2 000 dollar per barn har hittills betalats till familjer med barn.

Den förmånen kommer att finnas kvar för familjer som förtjänar så mycket att de inte är berättigade till barnbidraget. Det handlar enligt IRS om hushåll som totalt förtjänar över 170 000 dollar per år eller föräldrar med inkomster på över 95 000 dollar.

Systemet har tidigare ofta uteslutit de mest utsatta familjerna, där föräldrar saknat jobb och inte betalat inkomstskatt

Det nya är direkta utbetalningar till låginkomsttagare som kan uppgå till 300 dollar per barn årligen.

Vicepersident Harris: "Berätta för folk ni träffar om barnbidraget"

För att familjer och barn ska kunna dra nytta av utbetalningarna måste de nå fram till sina mottagare. 

Den federala skattemyndigheten, Vita huset och medborgarorganisationer har under våren försökt få ut information till familjer som har rätt att få barnbidraget.

Familjer som är i riskzonen att bli utan är till exempel de som inte betalat inkomstskatt under fjolåret för att de inte haft tillräckligt höga inkomster. 

– När ni möter folk, även om ni inte känner dem, så presentera er själva och berätta för dem om barnbidraget, Child Tax Credit, sade vicepresidenten Kamala Harris i juni.

Medborgarorganisationer oroar sig också för att barn som bor med papperslösa föräldrar inte vågar ansöka om stödet.

Kritik från konservativt håll: Arbetsviljan minskar och kriminella får gratis pengar

Demokrater, särskilt på vänsterkanten, har i årtionden fört kamp om bättre ekonomiska villkor för barnfamiljer i USA.

Men på republikanskt och konservativt håll har det länge funnits ett motstånd till statliga välfärdsprogram.

Den republikanska Floridasenatorn Marco Rubio skrev nyligen att det nya bidraget skulle återuppliva ett "misslyckat välfärdssystem" och garantera gratis pengar utan krav på motprestation till drogmissbrukare och kriminella.

Marco Rubio, republikansk presidentvalskandidat
Bildtext Republikanen Marco Rubio kritiserar Joe Bidens barnbidragsinitiativ.
Bild: EPA / Jim Lo Scalzo

Enligt en analys från den konservativa tankesmedjan American Enterprise Institute riskerar barnbidrag på sikt att leda till oönskade konsekvenser i form av minskad arbetsvillighet och färre äktenskap.

Men vissa republikaner förhåller sig också positivt till nya stödformer för barnfamiljer. Utahsenatorn och tidigare presidentkandidaten Mitt Romney introducerade tidigare i år sitt eget förslag för ett statligt barnbidrag, som bär vissa gemensamma drag med Bidens och demokraternas plan.

Professor Irwin Garfinkel säger att forskningen ger ett visst belägg för att incitamenten att jobbviljan kan minska hos låginkomstfamiljer som ett resultat av barnbidraget.

– Men nyttorna är överväldigande i jämförelse.