Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Britney Spears får välja sin egen advokat – sångaren uttalade sig på nytt om förmyndarskapet: "Deras mål är att få mig att känna mig galen"

Från 2021
Britney Spears poserar på röda mattan.
Bildtext Sångaren Britney Spears har varit omyndigförklarad sedan år 2008, men vill ta kontroll över sitt liv igen – på onsdagen hördes hon i rätten på nytt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Popsensationen Britney Spears fortsätter att kämpa för att komma ur sitt förmyndarskap. Nu får hon välja sin egen advokat i fallet – något som hennes förmyndare tidigare fått göra.

Britney Spears har varit omyndigförklarad sedan 2008 och sedan dess har hennes förmyndare, främst pappan Jamie Spears, haft kontroll över bland annat hennes ekonomi.

I fjol försökte sångaren få pappan borttagen som förmyndare och ersatt av någon annan, men nu försöker hon i rätten bli kvitt förmyndarskapet helt och hållet.

Ni låter min pappa förstöra mitt liv

― Britney Spears

Eftersom Britney Spears är omyndigförklarad har hennes pappa i tidigare rättsärenden valt hennes advokat. I den senaste rättegången utsedde domstolen en advokat åt Britney, men på onsdagen vann sångaren rätten att välja sin egen advokat.

Valet föll på advokaten Mathew Rosengart som tidigare representerat Hollywoodstjärnorna Sean Penn och Steven Spielberg.

Britney Spears på väg mot upprättelse efter 13 år av förmyndarskap

16:01

Vill åtala pappan för missbruk av förmyndarskap

Britney Spears har endast en gång tidigare talat offentligt om förmyndarskapet och det var för drygt en månad sedan i rätten. Då sade hon att hon vill ha sitt liv tillbaka. Hon beskrev det 13 år långa förmyndarskapet som kränkande och traumatiserande.

På onsdagen talade hon i rätten på nytt. I ett tårfyllt uttalande per telefon bad hon domaren att omedelbart avlägsna hennes pappa från förmyndarskapet.

Pappan Jamie Spears ansvarar för sångarens ekonomi – en egendom på drygt 60 miljoner dollar – och fattar beslut som involverar Britneys karriär.

– Ni låter min pappa förstöra mitt liv. Jag måste bli av med min pappa och få åtala honom för missbruk av förmyndarskap, sa sångaren på onsdagen i rätten.

Britney Spears sitter på en pall och dansar och sjunger medan hon uppträder på scen i London år 2011.
Bildtext Britney Spears förmyndare fattar bland annat beslut om uppträdanden och andra jobbaspekter. Den här bilden är från en konsert i London år 2011.
Bild: Alamy / All Over Press

Sångaren gav ett 10 minuter långt uttalande på onsdagen och sade att hon alltid varit "extremt rädd" för sin pappa. Hon sade också att hon är trött på de psykologiska utvärderingar hon fått utstå under förmyndarskapet och bad om att få förmyndarskapet avslutat utan ytterligare en utvärdering.

– Jag är inte en perfekt person ... men deras mål är att få mig att känna mig galen.

Nya advokaten: "Om han älskar sin dotter, så är det dags att stiga åt sidan"

Då sångaren tidigare ville bli av med sin pappa som förmyndare fick hon back och ett företag, Bessemer Trust, blev medförmyndare i stället. Det företaget har sedan sångarens uttalande i rätten i juni meddelat att de vill avsluta sitt uppdrag.

Även advokaten som tidigare utseddes för att representera Britney Spears meddelade samtidigt att han inte vill fortsätta som sångarens advokat. Den nya advokatens mål är att se till att förmyndarskapet tar slut.

– Tror någon verkligen på att Mr. Spears inblandning i Britney Spears liv är i hennes bästa intresse? Om han älskar sin dotter, så är det dags att stiga åt sidan, sa nya advokaten Matthew Rosengart i rätten på onsdagen.

Rosengarts första uppdrag som Britney Spears advokat kommer troligen vara att lämna in en formell begäran om att avsluta förmyndarskapet.

Mathew Rosengart omgiven av journalister och Britneyfans utanför domstolen i Los Angeles 14.7.2021.
Bildtext Advokaten Matthew Rosengart (i röd slips) mötte pressen och Britneys fans utanför domstolen.
Bild: Copyright © 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Britney till sina fans: "Gud välsigne er alla"

Britney Spears lade efter onsdagens uttalande upp en video på sig själv på Instagram när hon hjular för att fira vad hon kallar "riktig representation".

– Ni har ingen aning vad det betyder att stöttas av så fantastiska fans!!!! Gud välsigne er alla!!!!!, skrev hon under inlägget och lade till #FreeBritney.

Hennes fans har i flera år fört kampanjen #FreeBritney för att få henne myndigförklarad. Fans fanns också på plats utanför domstolen i Los Angeles på onsdagen. Också i Washington D.C. demonstrerade fans.

– Om man ser på henne, så ser man att hon ser trött ut. Hon vill bara ha sitt liv tillbaka och det förstår jag, sa ett Britneyfan som demonstrerade.

En person håller upp ett plakat under en demonstration för Britney Spears i juli 2021. På plakatet står "Free Britney of her conservatorship".
Bildtext Fotografi taget under demonstrationen utanför domstolen i Los Angeles på onsdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Pappan tillbakavisar Britneys påståenden

Enligt Jamie Spears advokat stämmer inte flera av de klagomål som sångaren fört fram.

Britney Spears sade i sitt uttalande i rätten i juni att pappan tvingat henne att ta medicin för bland annat depression – mot hennes vilja – och att hon tvingats använda preventivmedel, trots att hon vill ha fler barn.

– Jag vet inte om Ms. Spears förstår att hon de facto kan fatta egna medicinska beslut, bland annat besluta om preventivmedel, sa advokaten Vivian Thoreen i rätten på onsdagen.

Enligt Thoreen anser sångaren att hennes pappa är "ansvarig för alla dåliga saker som hänt henne", vilket enligt advokaten är "så långt från sanningen man kan komma".

Britney Spears förmyndare och familj har fått utstå dödshot och bland annat Jamie Spears advokat har bett om att få säkerhetsbevakning för pappan dygnet runt. Det här fattade inte domstolen beslut om på onsdagen.

Nästa domstolsförhandling hålls den 29 september.

Människor demonstrerar för Britney Spears utanför domstol i Los Angeles i juli 2021.
Bildtext Fans av Britney demonstrerar utanför domstolen i Los Angeles på onsdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Källor: Reuters, AFP