Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rutinvaccinationerna av barn har lidit av coronapandemin – 17 miljoner barn blev helt utan sprutor i fjol

Från 2021
En liten pojke ligger på en säng och får vaccin i armen.
Bildtext Allt fler vaccinationer av barn har uteblivit under coronaåret 2020.
Bild: Alamy / All Over Press

Coronaåret 2020 ledde till att betydligt färre barn fick alla sina runtinvaccinationer: 23 miljoner barn blev utan en eller flera sprutor. Det är 3,7 miljoner fler barn än år 2019.

De flesta av dessa barn, upp till 17 miljoner, blev helt och hållet utan vaccin, meddelar Världshälsoorganisationen WHO och Unicef som samlat in datan.

En majoritet av världens länder rapporterar om en minskning i vaccineringen av barn, vilket betyder att vaccinationstäckningen är sämre.

De flesta av de drabbade barnen bor i konfliktdrabbade områden, på avlägsna platser eller i slumområden. Barnen har begränsad tillgång till viktiga sociala tjänster och grundläggande hälsovård.

– Även om länderna ropar efter att få tag på covid-19-vacciner, så har vi gått bakåt i fråga om andra vacciner. Det betyder att barnen utgör risk för hemska, men förebyggbara, sjukdomar såsom mässling, polio och meningit, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Flera sjukdomsutbrott skulle vara katastrofala för våra samhällen och vårdsystemen som redan tampas med covid-19, tillägger han.

"De mest utsatta kommer att betala för konsekvenserna med livet och hälsan"

Sydostasien och östra Medelhavsregionen har drabbats värst. Mängden barn som inte vaccinerats, ens med de första vaccinen, har minskat i alla regioner i dessa områden.

WHO och Unicef oroas av datan.

Dessa alarmerande siffror tyder på att coronapandemin förstör flera års framsteg i rutinvaccinationen

Seth Berkley, vd för GAVI (Global Vaccine Alliance)

3,5 miljoner fler barn blev utan vaccinet mot difteri, stelkramp och kikhosta (dtap) under fjolåret jämfört med år 2019. För MPR-vaccinet mot mässling är samma siffra 3 miljoner fler barn.

– De här bevisen borde vara en tydlig varning – coronapandemin och andra störningar i samhället har kostat oss värdefullt och vi har inte råd att förlora. De mest utsatta kommer att betala för konsekvenserna med livet och hälsan, säger Unicefs direktör Henrietta Fore.

Hon säger att coronapandemin gjort en redan dålig situation ännu värre och refererar till mässlingutbrotten för två år sedan.

Indien värst drabbat

Datan visar att det är i medelinkomstländer som vaccinationstäckningen försämrats mest.

Indien, Pakistan, Indonesien, Filippinerna och Mexiko är de fem länder där flest barn blivit utan vaccinet mot difteri, stelkramp och kikhosta (dtap).

Ett litet barn vaccineras i Indien. Barnet ligger i mammans famn.
Bildtext Den försämrade vaccinationstäckningen märks mest i Indien.
Bild: Alamy / All Over Press

I Indien har vaccinationstäckningen (dtap) gått från 91 procent till 85 procent. Över 3 miljoner indiska barn fick inte första dosen av vaccinet i fjol.

– Dessa alarmerande siffror tyder på att coronapandemin förstör flera års framsteg i rutinvaccinationen, säger Seth Berkley som är vd för GAVI (Global Vaccine Alliance).

Färre har också fått HPV-vaccinet, alltså vaccinet mot papillomvirus. 1,6 miljoner flickor världen över blev utan vaccinet som skyddar mot flera cancertyper.