Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protester mot vaccinkrav i Frankrike – polisen satte in tårgas mot demonstranter i Paris

Från 2021
En demonstrant i Paris sparkade tårgasgranater tillbaka mot polisen under protesterna på onsdagen.
Bildtext En demonstrant i Paris sparkade tårgasgranater tillbaka mot polisen under protesterna på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

På Frankrikes nationaldag på onsdagen demonstrerade tusentals människor på olika håll i landet mot vaccinkrav och andra coronarestriktioner. I Paris satte polisen in tårgas mot en del av demonstranterna. En majoritet av befolkningen ställer sig ändå positiv till de nya franska direktiven.

Enligt den franska polisens uppskattningar deltog ungefär 19 000 människor i onsdagens demonstrationer mot nya vaccin- och testkrav. I Paris ska ungefär 2 500 människor ha deltagit i protesterna, men dessutom ordnades demonstrationer på flera andra håll som i Toulouse, Bordeaux, Montpellier och Nantes, enligt nyhetsbyrån AFP.

I Paris ska en del av demonstranterna inte ha följt den planerade marchrutten och dessutom kastat föremål mot polisen och det var, enligt polisen, anledningen till att man använde tårgas för att skingra dem.

Restaurangbesök förutsätter vaccin eller negativt test

Enligt de nya franska direktiven, som offentliggjordes på måndagen, måste vårdpersonal ha vaccinerat sig mot covid-19 senast den 15 september. Det gäller speciellt dem som arbetar med äldre människor eller med andra utsatta personer.

Den franska regeringens direktiv medför också att den som vill besöka en restaurang måste kunna uppvisa ett vaccinationsintyg eller negativt testresultat. Det samma gäller inom kollektivtrafiken för längre resor. Exempelvis tonåringar, som ännu inte hunnit få sina vaccinationer, undantas från kraven.

I början av coronapandemin hade Frankrike den största andelen vaccinskeptiker i industriländerna, men alldeles färska opinionsmätningar visar att en klar majoritet av fransmännen ställer sig positiva till de nya coronadirektiven.

35,5 miljoner människor eller strax över hälften av Frankrikes befolkning har fått minst en dos av coronavaccin hittills. Så fort de nya direktiven offentliggjordes blev det rusning till vaccinationsbokningarna.

Demonstrationer också i Grekland

Tusentals demonstranter samlades också i Greklands två största städer på onsdagen för att protestera mot vaccinkrav.

Både i huvudstaden Aten och i Thessaloniki protesterade människor främst mot beslutet att erbjuda vaccin mot covid-19 också till tonåringar som är 15 och äldre. Med tillstånd av sina föräldrar får tonåringar över 15 boka vaccintid från och med i dag, torsdag.

På demonstranternas plakat stod bland annat "Tassarna bort från våra barn" och "Vi säger nej till vaccingift", enligt nyhetsbyrån AP.

Vaccinskeptiker deltog i en demonstration utanför parlamentsbyggnaden i centrala Aten på onsdagen.
Bildtext Vaccinskeptiker deltog i en demonstration utanför parlamentsbyggnaden i centrala Aten på onsdagen.
Bild: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Också i Grekland planeras obligatoriska vaccineringar för vårdpersonal och vaccinkrav i samband med olika fritidsaktiviteter.

Källor: AFP, AP