Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olympiska kommitténs chef väntade sig bättre resultat i spjutduellen: "Vi får hoppas att Oliver sparade sitt längsta kast till Tokyo"

Från 2021
Uppdaterad 15.07.2021 09:14.
Oliver Helander kramar om Antti Ruuskanen.
Bildtext Oliver Helander besegrade Antti Ruuskanen i Joensuus GP-tävling.
Bild: Lehtikuva

Mika Lehtimäki hade räknat med en högklassigare duell mellan Oliver Helander och Antti Ruuskanen i Joensuu. Nu hoppas chefen för Finlands olympiska kommitté att Helander sparat sina bästa kast till OS. "Alla vet om vilken potential han har", säger Lehtimäki till Yle Urheilu.

Den finländska OS-truppen är nu helt klar. Den sista platsen avgjordes på onsdagskvällen i Joensuu, då Oliver Helander tog Finlands tredje spjutbiljett framför näsan på Antti Ruuskanen.

– Det var en svår tävling. Finns nog en hel del att förbättra när det gäller tekniken, konstaterade Helander, som kastade 78,95, för Yle Sporten efteråt.

Båda kastarna har haft skadeproblem och inte nått samma längder som 2019, då duon klarade OS-gränsen. I år har Helanders bästa båge mätts till 80,82, Ruuskanen har kastat 77,89 två gånger.

Programmet är inte längre tillgängligt
Här är kastet som tar Oliver Helander till Tokyo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Helander är med andra ord en bra bit från rekordformen som gav 88,02 i Jakobstad för tre år sedan. Finlands olympiska kommittés chef Mika Lehtimäki påminner ändå om Karissonens stora potential.

– Alla vet om Olivers potential och nu ska han få sitt elddop på OS-scenen, vilket har en stor betydelse för finländsk idrotts framtid, säger Lehtimäki till Yle Urheilu.

– Vi får hoppas att Oliver sparade sitt längsta kast till Tokyo.

85 meter i OS kan räcka långt

Lehtimäki berättar att man kommit överens med spjutduon på förhand att gårdagens resultat har stor vikt.

– På basis av överenskommelsen valde vi den som var bättre i tävlingen.

Mika Lehtimäki.
Bildtext Mika Lehtimäki.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Det börjar vara länge sedan de finländska spjutherrarna glänste på den största scenen. Lehtimäki tycker att Lassi Etelätalo är en kastare som brukar lyckas toppa formen till mästerskap, medan Toni Kuusela är en av få som spräck 85-metersgränsen i sommar.

– Visst åker vi i väg med lite försiktigare förväntningar, men själv ser jag positivt framåt. Det finns inte många 85-meterskastare i världen, så om man kastar det i tävlingen så hittar man sig relativt högt i resultaten.

Lehtimäki ringde själv till Ruuskanen på onsdagskvällen för att förmedla beskedet.

– Jag har känt Antti länge, så på det sättet var det här en vemodig dag. Jag tycker att Antti kämpat fint ända till slut, han kan vara stolt.

– Ännu är det inte läge för att paketera ihop hans karriär, vi har Kalevaspelen och eventuellt Sverigekampen framför oss.

Diskussion om artikeln