Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

324 nya coronafall, deltavarianten dominerar – ungas bar- och festkvällar orsakar smittspridning, men trycket på vården har inte ökat

Från 2021
Uppdaterad 15.07.2021 11:49.
Människor sitter på en uteservering och talar och äter.
Bildtext Hälsomyndigheterna levererade sin veckovisa coronaöversikt. Rapporten visar att många coronafall kan kopplas till barer och fester.
Bild: /All Over Press

Deltavarianten har fått ordentligt fotfäste i Finland. Myndigheternas veckovisa coronaöversikt visar också att det är unga vuxna som sprider viruset mest i nuläget.

Torsdagens coronasaldo landar på 324. Under de senaste två veckorna har det bekräftats avsevärt fler fall än föregående tvåveckorsperiod.

Social- och hälsovårdsministeriets och Institutet för hälsa och välfärds rapport visar att coronaviruset för tillfället sprids mest bland socialt aktiva unga vuxna. De räknar upp bar- och festkvällar som exempel.

Under de senaste veckorna har flest smittfall konstaterats bland personer i åldersgruppen 20–29. Under förra veckan stod den här åldersgruppen för en tredjedel av coronafallen.

Viruset sprids också bland ännu yngre finländare. 25 procent av coronafallen har konstaterats bland personer i åldern 10–19 år.

Om man tittar ännu närmare på siffrorna kan man se att coronaviruset speciellt sprids i åldersgrupperna 15–19 och 20–24.

Vården inte belastad – incidensen 53,3

Sjukhusen uppges ändå inte vara belastade i nuläget – andelen coronapatienter har inte ökat trots att fallen ökat. Det här beror på att få unga smittade behöver vård.

Enligt uppgifter från onsdagen vårdas 43 personer på sjukhus för covid-19, varav 10 får intensivvård.

Incidensen, alltså antalet fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, för hela landets del är för tillfället 53,3.

Incidensen är högst i Päijänne-Tavastland (113,5) och nästhögst inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (87,9).

Färre fall kopplas till andra länder

Coronafallen som kan kopplas till utlandet har minskat jämfört med förra veckan. Fallen har halverats. Under vecka 27 härstammade ändå 12 procent av fallen från utlandet.

Deltavarianten dominerar för tillfället i Finland – 80 procent av alla fall är av den här varianten. Bland de finländska fotbollsfans som smittades av coronaviruset under resan till Ryssland var deltavarianten den dominerande. Hela 90 procent av alla fall som kopplas till fotbollsfansens resa till S:t Petersburg är deltavarianten.

Fler positiva tester – 63 procent av befolkningen har fått vaccin

Under förra veckan gjordes drygt 94 200 covid-19-test, varav 1 651 var positiva. Andelen positiva test har tredubblats sedan mitten på juni.

Andelen positiva test är nu 1,8 procent av alla gjorda tester, jämfört med 0,6 procent i juni.

I nuläget har cirka 63 procent av Finlands befolkning fått åtminstone en dos av coronavaccinet. 25 procent av finländarna har fått två doser.

Fall kopplade till Hangöregattan syns senare i statistiken

På onsdagen blev det klart att Hangöregattan, som ordnades i helgen, har orsakat smittspridning och exponeringar. Hangö stad uppmanar personer som kan ha blivit exponerade att testa sig för covid-19 fem dagar efter eventuell exponering.

Exakt hur många fall och exponeringar det handlar om är oklart eftersom det endast gått några dagar sedan evenemanget och smittspårningen nyligen påbörjats. Fallen kopplade till Hangöregattan lär synas i statistiken om några dagar.