Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftigt regnväder i Tyskland: Flera hus har kollapsat - 42 döda, flera tiotal saknas

Från 2021
Uppdaterad 15.07.2021 14:05.
Översvämningar i Rheinland-Pfalz - Spela upp på Arenan

Minst 42 har dött och flera tiotal personer saknas efter häftiga översvämningar i Tyskland.

Flera dagar med kraftiga regn har lett till omfattande översvämningar i delar av västra Tyskland. På vissa håll har översvämningarna fått hus att kollapsa.

Sammanlagt uppges nu 42 personer ha omkommit och flera tiotal saknas enligt polisen.

Översvämningarna beskrivs som de värsta under det senaste seklet och på den hårdast drabbade orten Schuld i förbundslandet Rheinland-Pfalz saknas enligt polisen mellan 50 och 60 personer.

– Vi har haft översvämningskatastrofer i Rheinland-Pfalz också tidigare, men efter att ha talat med inrikesministern kan jag säga att en sådan här katastrof har vi inte sett tidigare. Det är verkligen förödande, säger delstatens regeringschef Malu Dreyer.

I distriktet Ahrweiler, dit också orten Schuld hör, har hittills minst fem personer dött i översvämningarna. Sex hus har kollapsat och polisen räknar med att ytterligare drygt 25 hus riskerar att kollapsa.

– Vi har för tillfället flera människor strandade på hustak som måste räddas. Det är oklart hur många det handlar om, säger en talesperson för polisen till nyhetsbyrån Reuters.

– Brandbilar och räddningspersonal har skickats ut till många platser. Vi har ännu inte en tydlig bild av allting eftersom räddningsoperationerna är i full gång.

Också i grannlandet Belgien rapporteras fyra personer ha omkommit i översvämningarna.

Översvämningar i Tyskland. vatten forsar förbi ett hus
Bildtext Vattenmassor omsluter ett hus i förbundslandet Rheinland-Pfalz.
Bild: DPA / Lehtikuva

Drunknad brandman bland de döda

Militären har placerats ut för att hjälpa strandsatta personer.

Enligt uppgifter har två brandmän dött i samband med räddningsarbetet. En 46-årig brandman drevs bort av vattenmassorna och drunknade i staden Altena. En annan brandman dog till följd av en sjukdomsattack i samband med räddningsinsatsen.

Störningar förekommer i järnvägs-, väg- och flodtransporten efter att frakttrafiken tillfälligt stängts av längs med floden Rhen på grund av ovädret.

I delstaterna Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz hotar också flera större dammar att kollapsa på grund av de stora vattenmängderna.

Nära staden Euskirchen, väster om Bonn, har man varit tvungen att spärra av en motorväg, eftersom det är oklart om en närliggande damm kommer att hålla för trycket från vattenmassorna.

Vid den annan damm i Hückeswagen har omkring 1 500 människor evakueras från sina hem. Läget ska ändå nu ha förbättrats en aning sedan natten och dammen är inte längre akut hotad.

I västra Tyskland är för tillfället minst 200 000 människor utan el.

Översvämning i Tyskland. Prylar flyter på i vattnet.
Bildtext Översvämningarna orsakade av regnet beskrivs som allvarliga.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ovädret håller i sig

Ovädret som drog över västra Tyskland på onsdagskvällen fortsätter.

Kraftiga regnskurar är att vänta i sydvästra Tyskland på torsdag och de kommer att fortsätta fram till fredagen, enligt väderrapporter.

Även i andra delar av landet har det regnat och åskat. Ett kraftigt åskväder drog exempelvis över huvudstaden Berlin på onsdagskvällen.

Blixtrar på himlen i Berlin, Tyskland 14.7.2021.
Bildtext Blixtrar lyser upp himlen i Berlin på onsdagskvällen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Artikeln uppdateras.

Källor: Reuters, AFP, Bild