Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Regattabesökare om helgen i Hangö och smittspridningen: "Jag har grym morkkis"

Från 2021
I förgrunden båtar i vattnet, i bakgrunden syns byggnader vid Östra hamnen i Hangö.
Bildtext Flera som besökt Hangöregattan i helgen har insjuknat i covid-19 eller blivit exponerade, några av dem berättar nu om helgen för Svenska Yle.
Bild: Yle / Märta Nummenmaa

Det har cirkulerat en hel del rykten om virusspridningen efter Hangöregattan på sociala medier. Regattafirare har också fått utstå en hel del smutskastning, berättar besökare av Hangöregattan för Svenska Yle.

Vi har pratat med några personer som besökte Hangöregattan i helgen som tillhör den så kallade Regattasvansen. Eftersom ämnet är av känslig karaktär, är samtliga intervjuade anonyma genom fingerade namn Lisa, Lukas och Elin.

"Jag borde ha vetat bättre"

Lisa är en av dem som besökte Hangöregattan tillsammans med några vänner från huvudstadsregionen. Efter helgen testade hon positivt för covid-19. 

– Jag förstår att människor är arga. De har rätt att vara det. Jag har grym morkkis [ungefär moralisk baksmälla]. Jag borde definitivt ha vetat bättre än att besöka Hangö, säger hon.

Människor var packade som sillar, speciellt på restaurangerna. Ingen förstod att hålla avstånd

Lisa kände sig helt frisk under helgen och innan Hangöfärden hade hon främst varit hemma. Men när firandet var över och den nya veckan började fick hon symtom och bestämde sig för att ta ett coronatest.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få positivt testresultat, men det var det. 

Smittspårningsgrupp startades på Whatsapp

Lisa berättar att det skapades en stor gruppchatt på meddelandetjänsten Whatsapp för personer som testat positivt efter Hangöregattan.

– Det startades en egen smittspårningsgrupp på Whatsapp och fler och fler lades till. Det diskuterades var folk rört sig. Det tog en tid innan myndigheterna kontaktade folk om exponering och smittfall och det var jobbigt att bara utgå från rykten.

Lisas kompisar har också testat positivt för coronaviruset.

– Vi mår alla dåligt av det här. Det är lätt att vara efterklok.

Applikationer på en smarttelefon.
Bildtext Information om smittfall började spridas i en gruppchatt på Whatsapp.
Bild: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

"Människor packade som sillar"

En annan person, Lukas, vittnar om att coronarekommendationer inte togs i beaktande på många ställen under helgen.

– Människor var packade som sillar, speciellt på restaurangerna. Ingen förstod att hålla avstånd. Jag bestämde mig för att åka hem tidigt på kvällen, men jag lyckades ändå bli exponerad.

Lukas har testat sig för covid-19 men ännu inte fått svar.

– Jag hoppas att det är negativt, men även om det är negativt kommer jag hålla mig hemma de kommande 14 dagarna. 

Det var allt annat än lugnt i Hangö på helgen

Även Lukas säger att han är illa till mods för att ha besökt Hangöregattan.

– Det har nog varit jobbigt att läsa kommentarer på sociala medier om den så kallade regattasvansen. Jag förstår att folk är arga, men vissa kommentarer är grymt elaka.

Dans på borden och inga avstånd

Elin åkte till Hangöregattan från en kommun i Västnyland. Hon har inga symtom på covid-19, men har ändå låtit testa sig. 

– Jag skämdes när jag bokade tiden. Jag vet inte vad jag tänkte när jag beslutade mig för att besöka regattan… Jag trodde att det skulle vara okej eftersom coronaläget i Västnyland varit så lugnt, men det var allt annat än lugnt i Hangö på helgen.

Elin rörde sig på flera restauranger och säger att de flesta ställen var fullproppade med folk – så fullproppat att man inte kunde hålla avstånd.

– Folk dansade på borden, sjöng och ropade. Ett partytält var så packat med folk att man borde ha förstått att gå därifrån, men så smarta var jag och mina kompisar inte då.

hangöregattan
Bildtext Polisen uppgav under helgen att Hangöregattan varit livlig och att man haft många uppdrag.
Bild: Polisen

"Jobbigt att utgå från rykten"

Elin väntar ännu på sitt coronatestresultat.

– Jag och alla mina kompisar som var där har testat oss. Förhoppningsivs hör vi inte till dem som spridit viruset.

Hon tycker att det är jobbigt att smittspårningen kom så sent igång, men förstår att det tar tid eftersom det är många kommuner och enheter involverade.

– Det är jobbigt att utgå från rykten. Det var speciellt jobbigt att vänta på att få reda på vilka restauranger det var som haft exponering i Hangö. Men det är bra att de nu kommit igång med smittspårningen, så slipper folk försöka ta reda på saker själva via ryktesvägen.