Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sandnäsudd är en viktig samlingsplats för både ortsbor och sommargäster

Från 2021
Båt vid brygga.
Bildtext Sandnäsudd är en viktig samlingsplats för alla invånare och sommargäster i den östra delen av Ekenäs skärgård.
Bild: Linus Westerlund / YLE

Det finns platser i Västnyland, små oaser, som är extra lockande att besöka sommartid både för ortsbor och för sommargäster. Sandnäsudd i Snappertuna i Ekenäs skärgård är en av de här platserna.

Sandnäsudd, eller Sandis i folkmun, finns i Snappertuna i den östra delen av Ekenäs skärgård. Det är ett ställe där man trivs och köper glass, fyller tanken och träffar både lokalbefolkning och sommargäster.

Hav och öar .
Bildtext Sandnäsudd i den östra delen av Ekenäs skärgård omges av öar, havsvikar och en underbar skärgårdsnatur.
Bild: Linus Westerlund / YLE

En välförsedd butik och ett café med solig terrass lockar besökare och här ordnas även en hel del del evenemang och sommartorg.

Butiken och caféet håller öppet under det hektiska sommarhalvåret, för att sedan stänga ner under vintern.

– Det lugnar ner sig på hösten och vi stänger i allmänhet sista september. Nu i år blir det första dagarna i oktober. Efter årsskiftet blir det att förhandla med leverantörer, så nog har man sysselsättning fast dörren stänger, säger verksamhetsledare Hasse Siltanen.

Yle Västnylands reporter Sofia Kajander besökte Sandnäsudd i Snappertuna. Lyssna på intervjun med Hasse Siltanen som är verksamhetsledare för andelslaget som driver Sandnäs Butik och Cafe.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet!

Verksamhetsledare Hasse Siltanen vid Sandnäsudd: Jag hjälper till i butiken och med bygget av padelbana

11:10

Andelslag garanterar viktig service

Sedan år 2014 drivs butiken, caféet, bränsleförsäljningen, minigolf och tennisplanen av ett andelslag bestående av fritidsboende i området. Sammanlagt 318 andelsägare står bakom satsningen som garanterar att servicen bibehålls vid Sandnäsudd.

Bild av Sandnäsudd servicebyggnad.
Bildtext Vid Sandis erbjuder viktig service för besökaren som kan välja att angöra med båt eller köra med bil hela vägen ut till udden.
Bild: Linus Westerlund / YLE

– Servicen är nog viktig för många. Om den inte skulle finnas kanske endel skulle sälja bort sin stuga i skärgården. Det är väldigt viktigt att få service här, säger Hasse Siltanen som är verksamhetsledare för andelslaget som driver Sandnäs Butik och Cafe.

Ny padelbana grävs som bäst

Andelslaget har nu valt att våga satsa på något alldeles nytt: en padelbana.

– Padelbanan kanske hämtar hit sådan som inte tidigare varit här och de kanske också köper nåt i butiken samtidigt, säger Hasse Siltanen.

Grävskopa gräver för padelplan.
Bildtext Den nya padelbanan vid Sandnäsudd anläggs på den gamla parkeringen.
Bild: Linus Westerlund / YLE

Diskussion om artikeln