Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det har länge varit en dröm och ett, två, tre så gjorde jag det" – Ellen Söderberg bygger om sin skåpbil till ett hem på fyra hjul

Ellen Söderberg bredvid sin bil
Bildtext Länge har hon drömt om att bygga om en skåpbil till ett hem och nu har hennes dröm gått i uppfyllelse.

Borgåbon Ellen Söderberg håller på att bygga om en skåpbil till ett hem på fyra hjul. Om fem veckor bär det av till Norge på Söderbergs och skåpbilen ”Sigges” första resa. I framtiden planerar hon att åka med Sigge till Sydafrika.

”Vanlife”, vilket innebär att man bor i en skåpbil som man åker runt med, har blivit en slags trend under de senaste åren och den 22 år gamla Ellen Söderberg har hakat på trenden. 

I april kom Söderberg tillbaka från sin tre år långa resa, då hon backpackade genom Mellanöstern, Asien, Australien och Sydamerika. Nu är resfebern tillbaka, men den här gången vill hon resa på ett annorlunda vis. 

– Det har länge varit en dröm och ett, två, tre så gjorde jag det och köpte en skåpbil, säger Söderberg.   

Söderberg berättar att projektet med att bygga om en skåpbil till ett hem är den största orsaken till att hon kom hem i våras. När hon först åkte iväg hade hon tänkt att resan skulle vara i en månad, men den drog ut till att bli tre år. 

– Backpacking var fantastiskt. Det bästa beslutet jag någonsin har tagit. Men nu kändes det som att jag blivit färdig med det kapitlet och ville göra något annat. 

Ellen Söderberg bredvid sin bil
Bildtext Skåpbilen "Sigge" är en Ford Transit 2015 och ett framtida hem på fyra hjul.

Något som lockar Söderberg med att resa med skåpbil är att ha utrymme för sig själv, något som enligt henne är svårt att få till när man är ute och backpackar. 

– Ibland har det blivit lite väl på med andra och man har bara haft en ryggsäck. Så med den här känns det som att jag kan ta med allt jag äger.  

Söderberg ska dessutom börja studera, vilket hon kan göra från sitt lilla hem på fyra hjul. 

Efter tre månader börjar bilen bli klar

På utsidan ser man en vit Ford Transit av årsmodell 2015, men på insidan ser skåpbilen mera ut som ett sovrum. Väggarna har blivit isolerade och täckts med träfaner. Längst bak i bilen finns en säng. I tre månaders tid har hon tillsammans med sin pappa hållit på med att bygga om skåpbilen och största delen av arbetet är klart. 

– Jag har haft alla idéer och fungerat som arkitekt. Pappa är väldigt duktig på att bygga, så han har sagt vad som är möjligt att göra och sedan har vi gjort allt tillsammans. 

Sigge, som hon kallar bilen, ska strax få nytt golv och lampor. Bredvid sängen ska det även byggas ett litet kök. 

– Om jag är optimistisk, så skulle jag säga att den är klar om två veckor. Men realistiskt sett; tre till fyra. 

Sängen i Ellen Söderbergs bil
Bildtext Längst bak i skåpbilen finns det en säng och snart kommer ett kök att installeras bredvid.

Efter att köket har installerats måste bilen också finputsas och alla små detaljer måste ses över. Bland annat ska gardiner hängas upp i fönstren för att göra insidan hemtrevlig. Att skåpbilen faktiskt ser ut som ett hem är viktigt för Söderberg. 

– Jag vill inte att det känns som en bil. 

I princip kommer allt som man behöver finnas i skåpbilen. Tanken är att man inte ska vara beroende av campingplatser, utan kunna bo var som helst. Och hittills verkar allt se bra ut. 

– Jag tror att det blir toppen att resa med den. Förra helgen, när jag åkte upp till Jeppis för ett bröllop, sov jag i den för första gången. Jag blev helt såld. 

Cyklar och surfbrädor kommer även att få plats i bilen tillsammans med allt annat man kan ha behov av under en resa. 

Ellen Söveberg i sin bil
Bildtext Efter att ha levt ur en ryggsäck i tre år känns skåpbilen stor.

Efter att ha backpackat i tre år känns skåpbilen som en uppgradering. 

– Jag tycker att det är stort. Det skulle kunna kännas annorlunda om man gick från en stor lägenhet till det här, då kanske det skulle kännas väldigt litet.

Det som Söderberg ändå kommer att vara utan är en ordentlig dusch. Istället kommer bilen att ha en utomhusdusch, som man måste fylla på med vatten. Främst är den till för att man ska kunna skölja av sig efter att exempelvis ha varit på stranden. 

Toaletten som också ska byggas i bilen kommer också främst vara till för nödfall. 

– Planen är att använda sig av gym, bensinmackar och sådant. 

I augusti kör hon med Sigge till Norge

Om fem veckor bär det av. Söderberg ska tillsammans med en kompis köra med skåpbilen Sigge till Norge. Resan kommer att vara en slags testrunda och planen är att vara borta i omkring en vecka. 

– Jag plockar upp henne i Stockholm och så får vi se var i Norge vi stannar. 

Efter Norgeresan ska hon flytta till Nederländerna för att studera. 

Men, det är inte Söderberg själv som kommer att ta bilen söderut, utan hennes mamma. I en månad kommer hennes mamma att åka runt med bilen i Europa tillsammans med familjens hundar och sedan lämna över den till Söderberg i Nederländerna. 

– Sedan är planen att varje långhelg, lov och sådant ska spenderas i skåpbilen. 

Ellen Söderberg bredvid sin bil
Bildtext Snart bär det av till Norge.

En framtida dröm som Söderberg har är att resa med skåpbilen ända ner till Sydafrika.

– Förhoppningsvis blir det sanning om några år. 

Afrika är en kontinent som Söderberg har nära hjärtat och besökt ofta sedan hon var 13 år gammal. 

– Min plan är att ta mig från Marocko och ner till Sydafrika. Antingen blir det under någon sommar eller när studierna är slutförda.

Med coronapandemin hängande över en är det viktigt att resa på ett coronasäkert vis. Söderberg verkar ändå inte se det som en stor utmaning. 

– Det går om man vill. Man ska våga drömma och göra vad man vill så länge man inte skadar andra. Under min tid i de olika länderna jag har besökt under corona har jag alltid följt restriktionerna som gäller i de länderna och försökt leva såsom den lokala befolkningen.

”Det har länge varit en dröm och ett, två, tre så gjorde jag det” – Ellen Söderberg bygger om sin skåpbil till ett hem på f
”Det har länge varit en dröm och ett, två, tre så gjorde jag det” – Ellen Söderberg bygger om sin skåpbil till ett hem på f - Spela upp på Arenan