Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Översvämningar i Tyskland: Närmare 60 har dött och tiotals saknas – mer regn väntas

Från 2021
Uppdaterad 15.07.2021 23:00.
Stora översvämningar i västra Tyskland - Spela upp på Arenan

Närmare 60 personer uppges nu ha dött och tiotals personer uppges saknas, enligt STT. Också Belgien har drabbats. Där har minst sex personer omkommit i översvämningarna.

Flera dagar med kraftiga regn har lett till omfattande översvämningar i delar av västra Tyskland. På vissa håll har översvämningarna fått hus att kollapsa. Vattenmassorna har också svept med sig bilar, vägar och hotar nu stora dammar och mototvägar.

Översvämningarna beskrivs som de värsta under det senaste seklet och vattennivåerna stiger fortfarande. Enligt de senaste väderleksprognoserna ska det forsätta regna fram till fredag, men till helgen väntas uppehåll.

Enligt nyhetsbyrån AP sitter många fortfarande fast på sina hustak i väntan på att de ska bli räddade. Myndigheterna använder sig av uppblåsbara båtar och helikoptrar för att ta sig runt. Dessutom har Tyskland bett om handräckning av 200 soldater i försvaret för att delta i räddningsoperationen.

Översvämningar i Rheinland-Pfalz - Spela upp på Arenan

Byn Schuld hårt drabbad

Översvämningarna beskrivs som de värsta under det senaste seklet och på den hårdast drabbade orten Schuld i förbundslandet Rheinland-Pfalz saknades enligt polisen i ett skede kring 70 personer. En del av de här människorna ska ändå ha kunnat spåras.

Enligt myndigheterna kan man i det här skedet inte säga om alla de som saknas också kan ha råkat illa ut. Vissa kan ha varit bortresta eller så kan de ha sökt skydd på annat håll.

I distriktet Ahrweiler, där också Schuld ligger, har många människor dött som en följd av översvämningarna.

– Vi har haft översvämningskatastrofer i Rheinland-Pfalz också tidigare, men efter att ha talat med inrikesministern kan jag säga att en sådan här katastrof har vi inte sett tidigare. Det är verkligen förödande, säger delstatens regeringschef Malu Dreyer.

Översvämningar i Tyskland. vatten forsar förbi ett hus
Bildtext Vattenmassor omsluter ett hus i förbundslandet Rheinland-Pfalz.
Bild: DPA / Lehtikuva

Drunknad brandman bland de döda

Militären har placerats ut för att hjälpa strandsatta personer.

Enligt uppgifter har åtminstone två brandmän dött i samband med räddningsarbetet. En 46-årig brandman drevs bort av vattenmassorna och drunknade i staden Altena. En annan brandman dog till följd av en sjukdomsattack i samband med räddningsinsatsen.

Störningar förekommer i järnvägs-, väg- och flodtransporten efter att frakttrafiken tillfälligt stängts av längs med floden Rhen på grund av ovädret.

I delstaterna Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz hotar också flera större dammar att kollapsa på grund av de stora vattenmängderna.

"Vi har aldrig sett något liknande"

Invånarna i den tyska staden Mayen har hjälplösa och shockerade på nära håll tvingats vittna den värsta översvämningen på länge.

– Vi satt på balkongen och såg floden svämma över. Det fanns inget vi kunde göra, sade pensionären Annemarie Mueller, 65 år, till nyhetsbyrån AFP.

Hon berättar att vattnet forsade mot husen med sådan fart att hon trodde att ytterdörren skulle gå i bitar.

Ilmakuva tulvaveden valtaamasta kaupungista.
Bildtext Översvämning i Kordel i västra Tyskland.
Bild: Sebastian Schmitt / DPA

– Ingen hade förväntat sig något sådant här.

Många invånare har under torsdagen försökt pumpa vatten ur sina källarvåningar och inspektera hur allvarliga skadorna är men ingen vet när vattennivån kommer att sjunka tillräckligt för att skadorna ska kunna börja åtgärdas.

Ovädret håller i sig

Nära staden Euskirchen, väster om Bonn, har man varit tvungen att spärra av en motorväg, eftersom det är oklart om en närliggande damm kommer att hålla för trycket från vattenmassorna.

Vid den annan damm i Hückeswagen har omkring 1 500 människor evakueras från sina hem. Läget ska ändå nu ha förbättrats en aning sedan natten och dammen är inte längre akut hotad.

I västra Tyskland är för tillfället minst 200 000 människor utan el.

Kondoleanser från Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som är inbjuden till Vita huset av Joe Biden, har skickat sina kondoleanser.

- Jag är chockad över katastrofen som så många människor i flodområdet behöver utstå. Mina sympatier finns hos familjerna till omkomna och drabbade, sa Merkel under sin USA-resa.

Hon kallar översvämningarna för en katastrof och säger att många länder uttryckt sin solidaritet.

Armin Laschet, som är de tyska kristdemokraternas kanslerkandidat, skyller extremvädret på den globala uppvärmningen.

- Vi kommer att stå inför liknande situationer om och om igen. Det här betyder att vi måste öka takten för åtgärder som skyddar klimatet på en europeisk, nationell och internationell nivå. Klimatförändringen är inte knuten till en stat, sa Armin Laschet som också är regeringschef i delstaten Nordrhein-Wesfalen som drabbats hårt av översvämningarna.

EU-kommissionens ordförande och tyskan Ursula von der Leyen har meddelat att EU är redo att hjälpa till i insatsen.

- Mina tankar finns hos offrens familjer som drabbats av de förödande översvämningarna i Belgien, Tyskland, Luxemburg och Nederländerna samt med dem som förlorat sina hem. EU är redo att hjälpa, skriver kommissionsordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Belgien förbereder sig för det värsta

Även i Belgien har de senaste dagarnas störtregn fått flodarna att svämma över. Speciellt drabbad är den franskspråkiga regionen Vallonien.

Lièges borgmästare uppmanade på torsdag invånarna att lämna sina hem. De som inte kan evakuera har fått instruktioner att söka sig till de översta våningarna i husen.

Ytan på floden Meuse befaras stiga med ytterligare 150 centimeter.

De lokala myndigheterna är också oroliga över att dammen i området inte kommer att hålla vattenmassorna. Militären har kallats till hjälp för att evakuera invånare i exempelvis Rochefort.

–  Vattennivån har stigit hela natten. Vi har aldrig varit med om en liknande situation. Många vägar är under vatten och strömmen är stark, säger Rocheforts borgmästare Corine Mullens till TV-kanalen RTL.

Också i staden Pepinster rapporters tio hus ha kollapsat.

Hela järnvägstrafiken i de södra delarna av Belgien har avbrutits.

Källor: Reuters, AFP, AP, STT