Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bukayo Saka bröt tystnaden: kände på sig vad den missade straffen skulle leda till – riktar stort tack till alla som stöttat, och kritiserar sociala mediejättarna

Bukayo Saka deppar efter straffmiss.
Bildtext Bukayo Saka missade sin straff och fick se Italien jubla över EM-guldet.

Efter att ha tagit tid med familjen och undvikit sociala medier, har Bukayo Saka som var en av dem som fick utstå hat efter straffmissen nu sagt sitt. I ett inlägg på sina kanaler öppnar han upp om känslan efter finalen, vetskapen om vad som skulle följa, och dagarna därefter.

Marcus Rashford, Jadon Sancho och Bukayo Saka missade sina straffar i EM-finalen, och Italien fick lyfta bucklan. Efter finalen fick samtliga utstå hat på sociala medier.

Enligt Reuters ska över tusen twitter inlägg ha tagits bort och flera användare ha blivit avstängda. Bland annat engelska fotbollsförbundet fördömde påhoppen och polisen meddelade att de inlett en utredning.

Enligt BBC har nu fem personer gripits av brittisk polis.

En efter en har spelarna som missade sina straffar öppnat upp om sin besvikelse, och om hatet de fått utstå. På torsdagen var det Bukayo Sakas tur att bryta tystnaden.

I ett inlägg på sociala medier öppnar han upp om känslan direkt efter straffmissen, och dagarna som följde. Saka understryker bland annat hur hedrad han är över att få representera England, och hur tacksam han är för den gemenskap de hade i truppen.

"Att få hjälpa laget att nå en första final på 55 år, och att se min familj i publiken och veta vad de har offrat för att hjälpa mig komma hit, det betydde allt för mig", skriver Saka i inledningen av sitt inlägg.

"Visste direkt"

19-åringen skriver att det kändes som att han gjorde alla besvikna då han missade straffen, men lovar samtidigt att varken den stunden eller all den negativitet han fått senare kommer bryta ner honom. Tacket skickar han till alla som stött honom och skickat honom och familjen vänliga meddelanden.

Samtidigt riktar han kritiken mot sociala medieplattformarna Instagram, Twitter och Facebook.

"Jag vill inte att något barn eller någon vuxen tvingas ta emot så hatfulla och smärtsamma meddelanden som jag, Marcus och Jadon har fått ta emot den här veckan. Jag visste direkt vilken typ av hat jag kommer att få ta emot, och det är en sorglig realitet att era plattformar inte gör tillräckligt för att stoppa dessa meddelanden", skriver Saka.

Tidigare i veckan har även både Jadon Sancho och Marcus Rashford skrivit inlägg där de behandlat den missade straffen och det skedda och skickat tack till dem som stöttat. "Jag kan ta kritik över min prestation dagen lång, min straff var inte tillräckligt bra och den borde jag ha satt, men jag tänker aldrig be om ursäkt för den jag är eller var jag kommer ifrån", skrev Rashford på måndagen.

"Hat kommer aldrig vinna" skrev Sancho bland annat å sin sida i ett inlägg på Instagram på onsdagen.

I samma anda avslutar Saka sitt inlägg:

"Det finns ingen plats för rasism eller hat i någon form inom fotbollen, eller i samhället överlag."

"Kärlek vinner alltid", skriver han till sist.