Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Saga Vanninen har grepp om guldet i sjukampen i U20-EM – Silja Andersson knep finalplats i stavtävlingen

Uppdaterad 16.07.2021 15:23.
Saga Vanninen.
Bildtext Saga Vanninen (Arkivbild)

U23-EM avslutades i söndags med ett finländskt guld, och totalsaldot tre medaljer. I dag startade U20-EM och flera finländare har redan knipit en finalbiljett. Saga Vanninen kan öppna medaljkontot redan i morgon.

Saga Vanninen hade en stark första dag i sjukampen i Tallinn. Efter fyra grenar är hon redan på god väg mot ett EM-guld och en första finländsk medalj. Dessutom är hon på god väg mot ett personligt rekord.

Vanninen inledde torsdagen med att vinna sitt heat på 100 meter häck med ett nytt personbästa på 13.55. I höjden blev det därefter ett säsongsbästa, o sedan fortsatte hon med att vinna kulan med nästan två meters marginal till tvåan.

Vanninens resultat, dag 1:

100 meter häck: Placering: 1 – 13,55 (PB)

Höjd: 2 – 178 (SB)

Kula: 1 – 14,90 (PB)

200 meter: 8 – 24,85

Efter fyra grenar ligger Vanninen etta på 3751 poäng. Tvåan Sofie Dokter från Holland ligger redan 178 poäng bakom.

18-åringen var nöjd över resultaten, i synnerhet i löpgrenarna med tanke på att hon lidit av problem med baklåret.

– På våren hade jag en bra träningsperiod, men nu har jag inte riktigt kommit åt att träna. Så med tanke på det var det riktigt bra, kommenterade hon efter häckloppet till friidrottsförbundet.

Saga Vanninens rekord lyder 5861 poäng, och just nu ser hon ut att förbättra det rekordet. Neea Käyhkö ligger som andra finländare på en åttonde plats på poängen 3288.

Silja Andersson gjorde som systern och knep finalplats

Precis som systern Saga Andersson i U23-EM får Silja Andersson tävla i final i stav, i U20-EM. Andersson slutade på en delad tolfte plats i kvalet och lyckades med nöd och näppe knipa en finalplats.

Andersson klarade både 375 och 390 på första försöket, men rev sedan tre gånger på fyra meter.

Anderssons rekord lyder 401.

Tre finländska spjutherrar i final

Topias Laine avslutade i söndags U23-EM med att knipa EM-guld i spjut. I U20-EM hade finländare tre spjutkastare med i kvalet, och samtliga knep en plats i finalen.

Kvalgränsen var satt på 71,50 – en längd som bara fyra kastare i kvalet lyckades uppnå. Finländarna Onni Ruokangas, Aku Parviainen och Janne Läpsä var ändå alla bland de tolv bästa med marginal och får kämpa om medaljer på lördagen.

Ruokangas var andra i sin kvalgrupp med ett kast som mätte 70,34, vilket var det femte bästa resultatet i hela spjutkvalet. Landsmannen Parviainen var trea i samma grupp med resultatet 69,26. Janne Läpsä tävlade i den andra kvalgruppen och var där fyra med 68,92.

– Det som var bra i dag var att jag vet att jag kan förbättra mycket, kommenterade Ruokangas för förbundet.

Samma tankar hade även Parviainen.

Klar etta i spjutkvalet var Artur Felfner på 77,49.

Samtliga resultat från U20-EM:s första dag hittar du här.