Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Munsterhjelm Art Center öppnar upp för det naturliga ljuset

Från 2021
Uppdaterad 21.07.2021 12:05.
man öppnar lucka i ria
Bildtext Riggert Munsterhjelm målar utan lampor och tar vara på det naturliga ljuset. I den gamla rian visas för tillfället konst med maritim tematik.
Bild: Monica Slotte /Yle

I Norrby, Snappertuna har Riggert och Catherine Munsterhjelm öppnat ett konstcenter som förenar natur, konst och en ekologisk livsstil.

Munsterhjelm Art Center står klart efter 12 år av idog renovering. Det tidigare småbruket ligger ute på landsbygden, drygt 11 kilometer utanför Ekenäs centrum.

Här bor familjen Munsterhjelm och här ordnar man utställningsverksamhet och kurser.

kvinna och man bland blommor
Bildtext Catherine och Riggert Munsterhjelm lever nära naturen och konsten.
Bild: Monica Slotte /Yle

– Vi hade sökt länge efter ett ställe. Här fanns det vi behövde och lite till: bostadshus, uthus, ladugård och ria, säger Riggert Munsterhjelm.

Rian har sedermera förvandlats till galleri, ladugården till ateljé och det gamla hönshuset till café.

– Hela stället bygger på en så naturlig och hållbar livsstil som möjligt. Jag kör enbart med naturljus i ateljén och i galleriet.

Del av en kulturell pulsåder

Galleriverksamheten och byggandet av utställningar är bekant för Riggert Munsterhjelm, konstnär och filosofie doktor, sedan länge tillbaka.

– Tanken är att skapa en kulturell axel eller pulsåder från Raseborgs slott till oss och ända fram till Ateljé von Swetlik i väster, 4 km från konstcentret, som är tänkt att öppnas nästa år.

Konstnären Georges von Swetlik var Riggert Munsterhjelms konstlärare, och tidigare svärfar.

konstverk med hamnkranar
Bildtext Verk av Georges von Swetlik finns med i den maritima utställningen.
Bild: Riggert Munsterhjelm

Munsterhjelm Art Center har redan ett spirande samarbete på gång längs med Norrbyvägen, med kolarbyn Malmbacka och med Norrby gård. Det handlar bland annat om övernattning, parkering och mat. Med Raseborgs slott har man redan samarbetat länge på olika sätt.

– På konstcentret sammanförs naturen och kulturlandskapet, en ekologiskt hållbar livsföring, konstskapande samt kurs- och utställningsverksamhet till en alldeles egen funktionell och estetisk helhet, förklarar Riggert Munsterhjelm.

Den nu aktuella utställningen Himmel och hav har marin tematik.

Två monumentala verk skapade av Riggert Munsterhjelm styrde valet av tema för utställningen.

Han hade målat väggmålningnarna som ett beställningsarbete för Blåmusslans naturum i Kasnäs. Då det stängdes fick målningarna återvända till konstnären, som köpte in sina egna konstverk.

galleriutrymme med konstverk
Bildtext Galleriet var tidigare en ria som rymde hö.
Bild: Visa Hietalahti

Den ena målningen, som mäter ungefär 2 gånger 4 meter, skildrar två fiskare som kommit in med en stor sikfångst en sen höst.

– Jag var tveksam att måla ett verk med ett berättande innehåll eftersom jag ägnat mig åt mer abstrakta målsättningar. Jag har främst arbetat med att skildra naturstämningen via en färgupplevelse. Men min assistent fick stå för sakkunskapen, berättar Riggert Munsterhjelm.

Juha Flinckman var hans assistent under arbetet med tavlorna som innebar studium av skärgårdsmiljö och fiskeri på Korpo. Han fick också agera modell för en av fiskarna. Flinkman deltar i utställningen med egna verk.

Havet effektfullt och mytiskt

Munsterhjelm har på utställningen också tagit fasta på marinmytologisk tematik, som det stora okända, det vill säga att något kan försvinna ner i djupet, och malströmmar, skeppsbrott..

– Havet är visuellt mycket effektfullt och en jättelik arena där skeenden kan utvecklas och bli dramatiska. Berättelserna har en djupare symbolisk betydelse och jag är inte färdig med tematiken ännu.

Utställningshelheten är framförallt visuell, men har också ett budskap som handlar om människans relation till miljön. De olikartade verken för en tematisk och visuell dialog med varandra.

modell av skepp å utställning
Bildtext Ögonkirurgen Tom Henricson byggde modellen av HMS Victory.
Bild: Monica Slotte /Yle

Konstnärerna är alla universalpersonligheter med många strängar på sin lyra. I det finns ett eget budskap. 

I utställningen presenteras verk av Visa Hietalahti, Juha ”Roope” Flinkman, Tom Henricson, Georges von Swetlik och Riggert Munsterhjelm.

Ljuset silar in genom springorna i den gamla rians väggar och fönsterluckor. Att vara så exponerad för luft och olika slags väderlek är enligt Munsterhjelm inget problem för tekniskt välgjorda konstverk. Det är i centraluppvärmda lägenheter där de torkar och spricker.

– Jag brukar ibland gå hit och titta på målningarna då galleriet ligger i halvmörker. Så småningom vänjer sig ögat och jag funderar på hur jag kan måla i mörka färger.

lantligt landskap
Bildtext Landskapet kring konstcentret är som en tavla.
Bild: Monica Slotte /Yle

Riggert har själv funderat mycket på hur den idylliska omgivningen kommer att påverka hans konstutövande.

– Jag för en kamp för och mot naturen, genom arbetet med att motverka igenväxning, släppa fram ängsblommor. Jag går hellre och njuter av miljön än målar den. Men den hjälper mig att söka syntes, så att jag gör en förenkling av det jag ser. Plötsligt har det också öppnats utrymme för fantasi och häftig tematik, som är någonting annat än det färgmåleri jag vanligen håller på med, förklarar Riggert Munsterhjelm.

Guidningar och kurser

Utöver utställningsverksamheten och gårdscaféet kommer man också att ordna kurser och workshops både för barn och vuxna. Man inbjuder till rekreationsdagar och föredrag och ateljén är möjlig att hyra för olika sammankomster.

vitkalkad gårdsbyggnad
Bildtext Ateljén är en tidigare ladugård.
Bild: Riggert Munsterhjelm

Riggert Munsterhjelm guidar på konstcentret med fokus på konsten och miljön och presenterar bland annat sjungande fåglar.

Hustrun Catherine Munsterhjelm introducerar ätbara vilda växter och bjuder på små tillredda smakprov. Hon drar också småkrypssafaris på ängsmark eller vid vatten tillsammans med barnen Emelie och Arvid.

– Den här tomten är så otroligt vacker så vi vill gärna visa den för andra också. Den är en bra bas för ett konstcenter, säger Catherine.

Grannkontakterna har inneburit stor glädje för familjen och man kan få hjälp med olika saker.

– Det har varit en synnerligen njutbar upplevelse, hur vi kan komplettera varandra. Om det händer någonting så vet man vilka färdigheter som finns på olika håll. Man tänker mera på sina grannar här än i stan, säger Riggert.

rödmålad byggnad på landet
Bildtext Den gamla rian är numera ett konstgalleri under sommaren.
Bild: Monica Slotte /Yle

Catherine berättar att hon rivit och stått i när det gäller renoveringen av husen. Utomhus har hon gått med lie, något hon är van vid sen barnsben.

Hon driver gårdscaféet och håller kurs i att plocka och tillreda olika ätliga växter och kan bjuda på kirskålrutor och ramslökfocaccia.

Naturturismen i ropet

Catherine Munsterhjelm är hydrobiolog och jobbar med undervisning och kartering, och som naturskolelärare.

– Via det här stället har jag kommit in på naturturism. På Raseborgs slott bad man mig ordna vandringar gällande vilda ätliga växter och småkrypssafari. Jag kommer säkert att utveckla också andra koncept som jag kan hålla här.

Naturturismen är i ropet nu. Det är så många som kommit så långt bort från naturen att man gärna engagerar sig i naturrelaterade program, menar Catherine.

– Det passar otroligt bra att kombinera natur och konst. Med tanke på Riggerts konstnärliga teman men också som en mångsidig upplevelse för besökare.

– Det är inte vi som har skapat det här stället, vi har bara försökt plocka fram det vackraste, restaurera byggnaderna och vårda tomten, så att det kommer mera blommor och inte växer igen, förklarar hon.

människor församlade på grönt gårdstun
Bildtext Vid vernissagen lyfter professor Per-Edvin Persson fram Munsterhjelm Art Center som ett föredöme inom en hållbar livsstil.
Bild: Visa Hietalahti

I öppningstalet vid vernissagen 3 juli lyfte professor Per-Edvin Persson, tidigare chef för Finlands vetenskapscentrum Heureka, fram det unika med centret.

"Det narrativ familjen Munsterhjelm återger är värt att begrunda: en hållbar livsstil så långt det praktiskt låter sig göras, ett föredöme som många av oss kan ta efter. Slit och släng -mentaliteten ersatt av återanvändning, föda från den omedelbara närmiljön, hushållande med resurserna, för att nämna några drag. Dessa gör Munsterhjelm Art Center till något speciellt, ja rentav unikt, på den finländska konstscenen."

Utställningen är öppen klockan 12 - 18 lördagar och söndagar till 29.8.

Inträdet är 8 euro.