Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden lovade besked om reseförbudet från Europa till USA inom de närmaste dagarna – mötet med Merkel skedde under artiga förtecken trots spänningar kring Nord Stream 2

Från 2021
Uppdaterad 16.07.2021 05:23.
Joe Biden och Angela Merkel svarar på mediers frågor efter bilateralt möte den 15.7.2021.
Bildtext Angela Merkel har under sina år som Tysklands förbundskansler haft att göra med fyra amerikanska presidenter.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Joe Biden lovar att han "inom de närmaste dagarna" kommer att ta ställning till reseförbudet från Europa till USA. Frågan kom upp under presskonferensen efter Bidens möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Vita huset på torsdag.

Biden sade att han kommer att ta upp frågan om reseförbudet med Vita husets coronateam under de kommande dagarna.

På frågan om varför reseförbudet fortfarande är i kraft svarade Biden att Merkel frågat honom samma sak tidigare under dagen.

Gasledningsprojektet Nord Stream 2 skaver i relationen mellan USA och Tyskland

På förhand hade gasledningsprojektet Nord Stream 2 pekats ut som den stora frågan som skaver mellan de två länderna.

USA motsätter sig byggandet av gasledningen redan under Donald Trumps presidentperiod och Biden har också vädrat sitt missnöje över projektet. 

USA oroar sig för att projektet kan öka Europas beroende av Ryssland och ge Ryssland och president Vladimir Putin mer politiskt och ekonomiskt inflytande över kontinenten och särskilt i förhållande till Ukraina.

– Jag upprepade min oro över Nord Stream 2 men vi är båda eniga i vår övertygelse om att Ryssland inte kan tillåtas använda energi som ett vapen mot sina grannländer, sade Biden och tillade att "goda vänner kan vara av olika åsikt".

Angela Merkel tonade också ner konflikten och sade att efter att Nord Stream 2 tas i bruk kommer Ukraina att kunna fungera som ett genomfartsland för andra gasledningar. Merkel betonade också att Ukraina som vilket annat land som helst har rätt till sin territoriella suveränitet.

Sympatiyttringar till översvämningsdrabbade i Europa

Under torsdagen drabbades Tyskland och Belgien av svåra översvämningar som hittills krävt tiotals dödsoffer. Biden uttryckte sina sympatier för de som lidit av översvämningarna och Merkel kallade situationen för en katastrof.

– Här i Washington är mina tankar också med människorna i vårt hemland.

– Fredliga orter genomgår en katastrof just nu och ord är otillräckliga för att beskriva det. Det är en katastrof, sade Merkel.

Angela Merkel under besöket i Vita huset och mötet med Joe Biden den 15 juli 2021.
Bildtext Merkel och Biden har olika syn på gasledningsprojektet Nord Stream 2.
Bild: AFP / Lehtikuva

Biden och Merkel har regelbundet hållit kontakt med varandra ända sedan Biden tjänade som Barack Obamas vicepresident.

Oenigheten kring Nord Stream 2 till trots öste Biden beröm över Merkel, som varit förbundskansler i Tyskland i över 15 år.

– Fru förbundskansler, jag vet att relationen mellan Tyskland och USA kommer att förstärkas också i fortsättningen tack vare den grund du varit med om att lägga.

– Jag kommer att sakna dig på toppmötena, verkligen, tillade Biden.

Merkel sade att det var viktigt att möta Biden eftersom han "står för en multilateralism som vi saknat de senaste åren".

De två ledarna presenterade också en gemensam "Washingtondeklaration" som stakar ut en vision om samarbete kring gemensamma värderingar och frågor som handlar om att främja mänskliga rättigheter och demokrati. 

I rubriken hade USA och Europa kastats om, den korrigerades till från Europa till USA kl 5.23.

Diskussion om artikeln