Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Närmare 130 döda i översvämningarna i Tyskland och Belgien – damm i floden Rur i västra Tyskland brast

Från 2021
Uppdaterad 17.07.2021 07:09.
Bilar som svepts med av vattenmassor.
Bildtext Också de materiella skadorna är omfattande.
Bild: David Young / DPA

Dödssiffrorna stiger i Tyskland och Belgien efter de värsta översvämningarna på flera årtionden. I enbart Tyskland har 108 personer omkommit. Dessutom saknas fortfarande många människor. Också Nederländerna, Luxemburg och Schweiz har drabbats.

Översvämningarna i Europa

  • Vad har hänt? Flera dagar av synnerligen kraftiga regn har lett till omfattande översvämningar. Den regniga våren och sommaren har gjort att den genomdränkta marken inte kan uppta tillräckligt mycket regnvatten. Till följd av regnet har hus kollapsat eller tagit in vatten.

  • Drabbade områden: Tyskland och Belgien har fått utstå det kraftigaste regnet. Speciellt Tyskland har drabbats hårt, specifikt delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen. De hårdast drabbade områdena ligger i smala och djupa floddalar, där allt regnvatten samlats. Också Nederländerna, Luxemburg och Schweiz har drabbats av ovädret, men det finns inga rapporter om dödsoffer.

  • Döda och saknade: 128 enligt de senaste uppgifterna – 108 i Tyskland, 20 i Belgien. Många personer saknas fortfarande. Finlands ambassad i Berlin har inte fått in rapporter om finländare, som skulle ha omkommit eller vara saknade.

  • Drygt 15 000 deltar i räddningsinsatser i Tyskland. Bland dem finns brandmän, poliser och försvaret. Många är saknade, har förlorat sina hem eller skadats.

  • Tusentals har evakuerats från sina hem i Tyskland, Belgien och Nederländerna och många är utan ström.

  • Regnet verkar avta under helgen, men räddningsinsatserna kommer att pågå en längre tid eftersom ovädret orsakat betydande skador.

  • På lördag morgon övergår vi till att rapportera en ny artikel. Läs om det senaste som hänt i den.

Karta på de översvämmade områdena.
Bild: Yle/Harri Vähäkangas

De flesta dödsoffren har rapporterats från de tyska delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen. Enligt uppgifter har 108 personer i Tyskland omkommit.

En damm i floden Rur uppges ha gett vika i Nordrhein-Westfalen i natt och hotar delar av staden Wassenberg.

Flera hundra invånare evakuerades under natten mot lördag. Myndigheterna befarar att även andra dammar kan brista.

20 dödsoffer har rapporterats i Belgien, bland annat i staden Verviers i Liège. Premiärminister Alexander De Croo sa i går att för Belgiens del är översvämningarna de värsta någonsin i landets historia.

Det betyder att 128 personer omkommit i samband med översvämningarna, som betecknas som de värsta på flera årtionden i Centraleuropa.

Steinmeier och Laschet besöker drabbade platser

Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier ska i dag besöka det hårt drabbade distriktet Rhein-Erft-Kreis i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Steinmeir och delstatens regeringschef Armin Laschet ska inspektera skadorna och träffa personer som deltar i räddningsarbetet för att få information om hur räddningsarbetet framskrider.

Över 150 milliliter regn i västra Tyskland

Många invånare försöker hjälpa till och rädda personer från kollapsade hus. Det berättar borgmästare Erik Schulz i staden Hagen, som ligger nordöst om Köln i Tyskland.

– Vi har många, många invånare som säger att de har boende som står till förfogande för dem som förlorat sina hem. De undrar hur de kan hjälpa – vart de ska komma med sin spade och sitt ämbar, säger han.

Även i hårt drabbade småstaden Schuld försöjer invånare hjälpa, men det är svårt att komma åt personer i hus som kollapsat.

– Det var så hemskt, vi kunde inte hjälpa någon. Människor vinkade ut från fönstren och bad om hjälp, säger en invånare i Schuld till Reuters.

– Hus kollapsade till vänster och höger om oss. Vi hade tur och överlevde.

Under ett dygn har det kommit mer än 150 milliliter regnvatten i västra Tyskland.

Stora översvämningar i Tyskland - Spela upp på Arenan

Skyddsvall i Nederländerna har brustit

Invånare i nederländska staden Meerssen ombads evakuera sina hem på fredagseftermiddagen efter att en skyddsvall brustit.

– Det är ett stort hål i skyddsvallen, sa premiärminister Mark Rutte samtidigt som han kallade översvämningarna i landet.

Några minuter senare konstaterade man ändå att en evakuering är omöjlig. Invånarna ombads i stället stänga dörrar och fönster i sina hem.

Hundratals brandmän och soldater har skickats ut till området för att gräva diken och evakuera invånare.

Från Nederländerna har det inte rapporterats om några dödsoffer för översvämningarna, men tusentals människor i städer och byar längs floden Meuse har, precis som i Belgien, tvingats evakuera.

I Maastricht har 10 000 människor uppmanats att evakuera och läget i exempelvis staden Valkenberg, nära gränserna mot Belgien och Tyskland, är allvarligt.

På fredagskvällen hette det också att merparten av staden Venlos kring 100 000 invånare skulle evakueras.

Flera jordskred i Tyskland – likt efterdyningar av en tsunami efter huskollapser

Dödssiffran befaras stiga speciellt efter att ett jordskred inträffat i norra Tyskland på fredagen till följd av översvämningarna. Ytterligare ett jordskred har inträffat nära Köln.

– Jag befarar att vi först inom de kommande dagarna kommer att se katastrofens fullständiga omfattning, säger förbundskansler Angela Merkel.

I distriktet Ahrweiler i Rheinland-Pfalz har flera hus kollapsat fullständigt, vilket liknat efterdyningar av en tsunami.

Jordskred i Tyskland.
Bildtext Jordskred har uppstått till följd av det kraftiga regnet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

12 döda på boende för funktionshindrade

Bara i Ahrweiler i den tyska delstaten Rheinland-Pfalz saknas 1 300 människor. En del av dem saknas i den mycket illa drabbade småstaden Schuld som det kom många dramatiska bilder från på torsdagen. Antalet saknade kan delvis bero på att ovädret har slagit ut mobilnätet på många håll.

Vid ett boende för funktionshindrade i staden Sinzig har minst 12 människor dött, då man inte hann evakuera dem undan vattenmassorna. Såväl Sinzig som också Schuld ligger vid floden Ahr.

Många är skadade och flera sjukhus är fullproppade med folk – till den nivån att de inte kan ta emot fler patienter. Många äldreboenden har evakuerats.

Programmet är inte längre tillgängligt
Stora översvämningar i Tyskland - drabbade räddas från hustak med helikopter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

15 000 deltar i räddningsoperationerna i Tyskland

De flesta dödsoffren har alltså rapporterats från Tyskland där omkring 15 000 brandmän, poliser och soldater deltar i räddningsarbetet i de värst drabbade delstaterna Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen.

Räddningsarbetet har lidit av problem med nätverk – exempelvis telefonlinjerna har inte fungerat överallt och räddningsarbetare har tvingats förlita sig på walkie-talkier.

De översvämningar som tidigare beskrivits som "en av de värsta i historien" i Tyskland inträffade år 2002. Då omkom 21 personer. De översvämningar som nu skett är därmed betydligt värre.

Omfattande störningar i elförsörjningen

Som värst var kring 200 000 hushåll utan el i västra Tyskland, men med hjälp av reparationer, omledningar och nödaggregat är drygt 100 000 hushåll utan el på fredagskvällen.

Dels har översvämningarna gjort elanläggningar svåra att nå, men i flera fall har anläggningarna till och med blivit helt under vatten.

Ett elbolag har för tillfället tio växelstationer ur spel på grund av vattenmassorna.

Elbolagen intygar att man arbetar intensivt med att återställa elförsörjningen, men det är tidskrävande åtgärder. Innan en anläggning kan tas i bruk igen måste den både granskas och vid behov rengöras också.

Experter skyller på klimatförändringen

Att det har kommit till så här omfattande översvämningar hänger ihop med de synnerligen kraftiga regnen i området under början av veckan. Efter en mycket regnig vår och sommar kunde den genomdränkta marken inte uppta några större delar av regnvattnet.

De nu hårdast drabbade områdena ligger också i smala och djupa floddalar, där allt vatten samlades efter skyfallen.

Experter och politiker är övertygade om att översvämningarna beror på klimatförändringen.

– Översvämningarna är ett tydligt tecken på klimatförändringen. De visar att brådskande insatser för klimatet krävs, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Minst 20 dödsoffer i Belgien – landssorg utlyst

Belgien har också drabbats hårt av störtregnen och översvämningarna. Där har man alltså hittills rapporterat 23 dödsoffer, framför allt i provinsen Liège, där exempelvis staden Verviers ligger och där åtminstone sex människor omkommit.

På fredagen meddelade premiärminister Alexander De Croo att han utlyst landssorg på tisdag den 20 juli. Tidigare hade medierna rapporterat om 23 dödsoffer i Belgien, men inrikesminister Annelies Verlinden uppgav att antalet nu ligger på 20.

Italien och Frankrike har skickat hjälp till drabbade områden i Belgien.

Staden Lièges borgmästare uppmanade på torsdag invånarna att lämna sina hem. De som inte kan evakuera har fått instruktioner att söka sig till de översta våningarna i husen.

21 000 personer beräknas vara utan el i den belgiska provinsen.

Floden Vesdre svämmar över i Verviers, Belgien - Spela upp på Arenan

Källor: AFP, AP, Reuters, BBC, ARD