Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kalkstensföretaget Nordkalk får ny brittisk ägare

Från 2021
Pargas kalkgruva, en tidig morgon då himlen lyser orange.
Bildtext Nordkalk har sitt huvudkontor i Pargas.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Nordeuropas ledande kalkstensföretag Nordkalk byter ägare. Finländska Rettig Group har tecknat avtal om att sälja företaget till byggmaterialkoncernen SigmaRoc. Ägarbytet kommer inte påverka verksamheten, uppger Nordkalk.

Affären är värd 500 miljoner euro. I och med transaktionen blir Rettig Group en betydande aktieägare i den brittiska byggmaterialkoncernen.

"Vi är imponerade av det utvecklingsarbete som Nordkalk framgångsrikt genomfört under de senaste åren och ser fram emot att stödja Nordkalks utveckling nu när bolaget övergår till nästa fas. Vi välkomnar också Rettig Group som en betydande aktieägare i Sigmaroc", säger Sigmarocs vd Max Vermorken i Nordkalks pressmeddelande.

Nordkalk, som har sitt huvudkontor i Pargas, uppger att ägarbytet inte kommer att påverka verksamheten utan den fortsätter som förut. Inga förändringar förväntas heller i kalkstensföretagets kund- och leverantörsavtal eller kontaktpersoner.

Nordkalk levererar kalkstensbaserade råmaterial till flera olika industrier. I fjol hade företaget en omsättning på 276 miljoner euro.

Nordkalk har verksamhet i flera länder. I Finland är man verksam i bland annat Pargas, Svartå, Lojo, Sibbo, Karleby och Vindala.

Rettig Group har varit ägare i Nordkalk sedan 2003.

Diskussion om artikeln