Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Krista Kiuru till Yle: Hårdare restaurangrestriktioner nästa vecka

Uppdaterad 16.07.2021 08:59.
Krista Kiuru i blommig skjorta står framför en mörk vägg. I bakgrunden syns också lampor. Kiuru tittar åt sidan.
Bildtext Nya restriktioner är aktuella i flera landskap.

Regeringen förbereder nya begränsningar för restaurangerna i takt med att coronaläget förvärras i Finland. Begränsningarna ska gälla områden som befinner sig i accelerationsfasen.

Coronafallen har ökat under de senaste veckorna och en stor del av fallen kan kopplas till barer och restauranger. Det är speciellt unga vuxna som sprider coronaviruset för tillfället.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru berättade i Yles morgonstudio på fredagen att regeringen ska be Social- och hälsovårdsministeriet om ett utlåtande för att ta i bruk restriktioner för restaurangerna från och med nästa torsdag.

Begränsningarna skulle gälla restauranger i områden som befinner sig i accelerationsfasen, det vill säga Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Egentliga Finland. I Nyland, där coronaläget också är dåligt, är dessa restriktioner redan i bruk och restriktionerna fortsätter.

– Åtstramningarna görs enligt regionernas egna bedömningar. Vi ber Social- och hälsovårdsministeriet om ett utlåtande i den här frågan i dag, säger Kiuru.

Stängning kl 01, ingen alkohol efter midnatt

Restriktionerna betyder att restauranger och barer i dessa områden måste stänga klockan 01 och sluta servera alkohol vid midnatt.

– Vi är på väg mot en oroväckande riktning där vaccinationstäckningen ökar samtidigt som deltavarianten av coronaviruset sprider sig mer, säger Kiuru.

– I vissa områden har man kunnat leva utan oro och fira sommar, men i en del områden har coronaläget mycket snabbt blivit dåligt.

Vem bestämmer om vad och vad gäller i min hemkommun?

  • RESTAURANGER: Regeringen fattar beslut om begränsningar som berör restauranger, barer och kaféer. Restriktionerna bestäms enligt landskap (Nyland, Egentliga Finland o.s.v.) – inte enligt kommun. Här kan du läsa om de restaurangrestriktioner som gäller just nu.

  • SAMMANKOMSTER: Regionala myndigheter fattar beslut om sammankomster, evenemang och möten. Restriktionerna kan vara olika för olika kommuner, även om kommunerna tillhör samma landskap. Den här informationen hittar du på din hemkommuns webbplats.

  • OFFENTLIGA UTRYMMEN: Regionala myndigheter fattar beslut om offentliga lokaler och utrymmen såsom bibliotek och simhallar. Restriktionerna kan vara olika för olika kommuner. Den här informationen hittar du på din hemkommuns webbplats.

  • RESOR: Regeringen fattar beslut om resor till och från Finland. För tillfället rekommenderas det att man undviker onödiga resor. Den inre gränskontrollen pågår till åtminstone den 25 juli. Här kan du läsa mer om resor till och från Finland.

Läget värst i Päijänne–Tavastland

Incidensen, det vill säga antalet fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är över 50 för hela landets del.

Incidensen är högst i landskapet Päijänne-Tavastland: 119,2. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har den nästhögsta incidensen, 92,3. Därefter kommer Kymmenedalen med en incidens på 74,1 och Egentliga Finland med incidensen 65.

Hälsosäkerhetschef Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd sade redan på torsdagen att nya restriktioner kan bli aktuella.

– Över hälften av fallen kommer från barer, restauranger, klubbar och privata fester. Det är som om människor är på grönbete efter att ha varit isolerade länge – då restriktionerna har lättats känner de sig fria och de ökar sina sociala kontakter, sa Salminen till Svenska Yle.