Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vinner Juho Kuosmanen Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes och blir historisk?

Från 2021
Jussi Rantamäki, Dinara Drukarova, Yoriy Borisov, Juho Kuosmanen , Seidi Haarla ja Tomi Alatalo Cannesissa punaisella matolla.
Bildtext Juho Kuosmanen och teamet bakom filmen Hytti nro 6 på filmfestivalen i Cannes.
Bild: John Macdougall / AFP

Idel lovord har haglat över Juho Kuosmanens film "Hytti nro 6" som haft premiärvisning under filmfestivalen i Cannes. Om Kuosmanen vinner Guldpalmen blir han historisk - ingen finländsk regissör har tidigare lyckats vinna det prestigefyllda priset.

Djupt berörande, fantastiska rollprestationer, Guldpalmenvarning! Lovorden har haglat över Juho Kuosmanens film Hytti nro 6 efter premiärvisningen i Cannes förra helgen.

Enligt flera kritiker ligger Kuosmanen väl till när filmfestivalens mest prestigefyllda pris, Guldpalmen, delas ut i kväll (17.7).

Film inspirerad av en roman av Rosa Liksom

Filmen Hytti nro 6 är inspirerad av Rosa Liksoms roman från år 2011 med samma namn, men manusförfattarna Juho Kuosmanen, Andris Feldmanis och Livia Ulman har gjort sin egen version av berättelsen.

Den Finlandiaprisade romanen Hytti nro 6 (som på svenska heter Kupé 6 i översättning av Janina Orlov) utspelar sig under 1980-talet och handlar om en ung finländsk kvinna som tar tåget från dåvarande Leningrad genom Sibirien.

Den skygga och tillbakadragna kvinnan tvingas dela kupé med en äldre rysk man som dricker stora mängder alkohol och är grov i mun. Han drar sig inte heller för att göra sexuella närmanden.

Under resans gång växer det trots allt fram någon form av förståelse mellan de omaka reskamraterna.

Där romanen bygger på en framväxande känsla av obehag har Juho Kuosmanen valt att fokusera på den vänskap som kan växa fram mellan två främlingar som ödet fört samman.

Seidi Haarla och Juri Borisov sitter bredvid varandra i en tågkupé.
Bildtext Seidi Haarla och Juri Borisov spelar Laura och Ljoha i Juho Kuosmanens film "Hytti nro 6".
Bild: Festival de Cannes

Filmen Hytti nro 6 utspelar sig i slutet av 1990-talet och en 30-årig finländsk studerande vid namn Laura (spelas av Seidi Haarla) tar tåget från S:t Petersburg till Murmansk för att bekanta sig med hällristningar.

Kvinnan delar kupé med den något yngre ryske gruvarbetaren Ljoha (spelas av Juri Borisov). Till en början förefaller mannen vara rätt jobbig, dryg och utåtagerande, men så småningom visar det sig att han i själva verket är blyg och osäker.

Under den långa resan lär kvinnan och mannen känna varandra och det uppstår en vänskap dem emellan.

På en presskonferens i Cannes fick Juho Kuosmanen frågan om filmen är ett slags roadmovie och Kuosmanen svarade att man kan se filmen som en roadmovie, men att det är en stor skillnad mellan en bil och ett tåg:

– Med en bil kan du välja vart du åker och filmer som skildrar den typen av resor handlar ofta om frihet. I den här filmen fokuserar vi på ödet och att acceptera det som händer – du stiger på tåget och tåget tar dig dit det går.

Juho Kuosmanen ville inte att huvudfokus i filmen skulle ligga på den sexuella spänningen mellan de två huvudkaraktärerna som delar kupé:

– Jag är mer intresserad av samhörigheten och kontakten mellan människor. Enligt mig är den sexuella laddningen förknippad med mycket som håller oss isär, och det tycker jag är synd.

Tredje gången pris i Cannes för Kuosmanen?

Årets filmfestival i Cannes är Juho Kuosmanens tredje som filmregissör.

År 2010 vann Kuosmanen första pris i tävlingsserien för filmer gjorda av filmstuderanden, Cinéfondation, med novellfilmen Tavelförsäljarna (2010) som var Kuosmanens slutarbete från Aalto-universitetet.

För fem år sedan, är 2016, tilldelades Kuosmanen första pris för filmen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv i kategorin Un Certain Regard. Juho Kuosmanen är den första finländska regissören som vunnit priset som delas ut som en uppmuntran till unga talangfulla regissörer.

Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus.
Bildtext Jarkko Lahti som boxaren Olli Mäki och Eero Milonoff som boxaren och managern Elis Ask i filmen "Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv".
Bild: Kuokkasen Kuvaamo

Blir Juho Kuosmanen också den första finländska filmregissören att ta hem filmfestivalens mest prestigefyllda pris, Guldpalmen?

Det får vi veta i kväll när det eftertraktade priset delas ut.

Bland medtävlarna kan nämnas den dansk-norska regissören Joachim Triers nya film Verdens verste menneske, en mörk romantisk komedi om att hitta sig själv, den franska filmregissören Mia Hansen-Løves film Bergman Island där ett filmskaparpar reser till Fårö för att hitta inspiration, och den nederländske regissören Paul Verhoevens film Benedetta som handlar om lesbisk kärlek mellan två nunnor i ett kloster.

Av finländska filmregissörer har Aki Kaurismäki tävlat om Guldpalmen fyra gånger utan att lyckas ta hem högsta vinsten – år 2002 tilldelades Kaurismäki Grand prix-priset för filmen Mannen utan minne.

Matti Kassila tävlade om Guldpalmen år 1956 med sin film Elokuu och Pirjo Honkasalo och Pekka Lehto deltog i tävlingen om Guldpalmen är 1980 med filmen Tulipää.

Juho Kuosmanens samtliga filmer går att se på Arenan, bland dem Tavelförsäljarna och Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv.

Den första somaliskspråkiga finländska långfilmen premiärvisad i Cannes

Juho Kuosmanens film Hytti nro 6 är inte den enda finländska film som premiärvisas i Cannes i år.

Den finländska filmregissören Khadar Ayderus Ahmeds första långfilm Guled & Nasra fick sin premiärvisning i inom ramen för Semaine de la Critique, dvs. kritikernas vecka. Ingen finländsk film har tidigare visats i denna kategori.

Mies ja nainen kasvot lähekkäin, taustalla taputtavia ihmisiä. Elokuvasta Guled & Nasra.
Bildtext Omar Abdi och Yasmin Warsame spelar huvudrollerna i Khadar Ayderus Ahmeds film "Guled & Nasra".
Bild: Lasse Lecklin / BUFO

Guled & Nasra är helt och hållet inspelad i Afrika, närmare bestämt Djibouti, och språket i filmen är somaliska.

Guled & Nasra handlar om gravgrävaren Guled som desperat försöker samla ihop pengar för att hans hustru, Nasra, skall kunna genomgå en operation.

– Filmen handlar om en familj, om ett enkelt liv och om kärlek. Den handlar om uppoffringar, ensamhet och om allt det som vi människor upplever i våra liv, säger Ahmed i en intervju för finska Yle.