Restaurangrestriktioner kan bli aktuella i Egentliga Finland - krögare: "Restriktioner kan innebära stora förändringar över en natt"
På tisdag samlas Egentliga Finlands coronaarbetsgrupp för att se över behovet att införa restaurangrestriktioner.
Familj- och omsorgsminister Krista Kiuru, berättade på fredagsmorgonen i Yles morgonstudio att regeringen ska be Social- och hälsovårdsministeriet om ett utlåtande för att kunna ta i bruk restriktioner för restauranger från och med nästa vecka torsdag. Restriktionerna kan komma att gälla de områden som befinner sig i accelerationsfasen, liksom Egentliga Finland.
Ifall restriktionerna träder ikraft betyder det att restauranger och barer i landskapet måste sluta sälja alkohol vid midnatt och stänga klockan 1 på natten.
Social- och hälsovårdsministeriet ber nu om ett utlåtande från de sjukvårdsdistrikt som befinner sig i accelerationsfasen gällande behovet för restriktioner. På tisdagen möts Egentliga Finlands coronaarbetsgrupp för att se över behovet och göra ett utlåtande för ministeriet, skriver Yle Turku.
Ansvarig överläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Esa Rintala, stöder införandet av restaurangrestriktioner.
Rintala säger att en av de avgörande faktorerna när man fattar beslut om behovet av restriktioner är bland annat om behovet av sjukhusvård ökar.
För tillfället vårdas 6 personer för covid-19 på ÅUCS. Ingen patient vårdas på intensivvårdsavdelningen.
Antalet coronapatienter har stigit på 1-2 dagar. Förstås får alltid någon också åka hem, men helhetsmängden stiger vilket är en dålig nyhet, säger Rintala.
Förra veckan införde Regionförvaltningsverket restriktioner gällande hobbyverksamhet. Rintala anser att det är orättvist då folk inte kan delta i hobbyverksamhet som normalt, medan det samtidigt är möjligt att gå på restaurang där det inte finns några restriktioner.
- Jag anser nog att vi borde införa restaurangrestriktioner, säger Rintala.
Ett dussin fall per vecka härstammar från restauranger
För tillfället uppdagas cirka 12 fall i veckan som går att spåra till restauranger, medan det i maj inte kom några restaurangsmittor.
- Det låter som en liten mängd fall, men det innebär att personer smittas i restauranger och därefter smittar de någon annan.
Största delen av smittfallen i Egentliga Finland sker i närkretsen, alltså inom samma hushåll. Fotbollsturistena förde med sig deltavarianten, vilket har lett till smittfall inom familjer, grupper och restauranger.
"Restriktioner kan innebära stora förändringar över en natt för en krögare"
Restaurangföretagen hör till de näringsidkare som drabbats hårt av pandemin och de har varit tvungna att anpassa sin verksamhet till restriktionerna i stor utsträckning. Under pandemins gång har restriktionerna förändrats många gånger och krögarna tvingas hänga med i svängarna.
Enligt Pargaskrögare Patrik Lindström är det svårt att vänja sig vid det ständigt förändrande läget då restriktionerna ställer till det på många plan.
- Det är lite svårt att hänga med och man försöker ju köra på som normalt. Det värsta är att restriktionerna införs så snabbt, över en natt ska man hinna anpassa sig med personal, planering, inköp och råvaror. Det är stora förändringar över en natt för en krögare.
På torsdagen uppmanade Åbo stad restaurangbesökare att stanna i sina egna grupper då de besöker restauranger, även utomhus. Det beror på att den smittsamma deltavarianten sprider sig i Egentliga Finland och risken för att smittas är nu även hög utomhus.
Lindström påpekar att det i stor utsträckning är upp till var och en av gästerna att följa de rekommendationer som finns och bete sig ansvarsfullt under restaurangbesök.
- Det finns inte resurser att följa med alla bord, vi kan inte ha hur mycket personal som heller, vi måste ju stänga i så fall, säger Lindström.
Coronaläget i Pargas har varit svårt efter midsommarfirandet. Enligt Lindström märks det i viss mån att folk är mer försiktiga än i början av sommaren.
- Vi har nog märkt att folk använder munskydd mer aktivt igen, förhoppningsvis hjälper det att vi har levt med den här situationen så länge att folk faktiskt har lärt sig och är mera försiktiga.
Enligt Lindström kan man bäst stöda restaurangbranschen genom att stanna hemma om man känner sig sjuk och ta eget ansvar, men också genom att konsumera.
Artikeln baserar sig delvis på Yle Turkus intervju med Esa Rintala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri arvioi ravintoloiden rajoituksia tiistaina – ylilääkäri: "Meillä pitäisi olla ravintolarajoituksia" skriven av Eino Kossila.