Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marit Bjørgen tänker gå "all in" i fem långlopp nästa vinter – tränar med Johaug: "Blev inspirerad av Vasaloppet"

Marit Bjørgen jublar på målrakan.
Bildtext Marit Bjørgen blev tvåa i vinterns Vasalopp.

Den fina Vasaloppsdebuten gav Marit Bjørgen blodad tand. Hon berättar för VG att hon siktar på att delta i fem långlopp nästa vinter – och hon har Therese Johaug som träningssällskap.

Bjørgen satte punkt för sin otroliga skidkarriär år 2018, men i vintras erövrade hon ny mark.

Norskan ville ha tillbaka träningen som ett bestående element i vardagen och satsade därför på Vasaloppet. Debuten i det prestigefyllda loppet mellan Sälen och Mora blev en succé, då endast Lina Korsgren klarade av att slå den norska legendaren.

Nu har Bjørgen utökat sin långloppssatsning. Hon är med i bröderna Aucklands stall och tränar tio till femton timmar i veckan, då hon inför förra vintern nöjde sig med tio träningstimmar.

– Jag gör det för att hålla mig aktiv och i god form. Fem lopp på fem helger blir en bra utmaning. Det här är på en helt annan nivå än då jag var aktiv, men det är inspirerande att se vad jag kan få till med den här träningen, berättar Bjørgen för Verdens Gang.

Tävlingarna som hon tänker åka är Jizerská Padesátka, Marcialonga, Vasaloppet, Birkebeineren och Reistadløpet.

Tränar med Johaug

41-åringen berättar att hon blivit mer bekväm med att staka.

– Det har gått i rätt riktning. Det är något jag inte gjort förr, en ny utmaning – så jag tycker att det är spännande. Eftersom jag bor på toppen av Oslo får jag mycket bra och gratis styrketräning bara av att staka hem.

På träningspassen har hon tuffaste möjliga sällskap – Therese Johaug.

– Jag brukar träna med henne och upprätthåller då också den sociala kontakten.

Kommande vinter siktar Bjørgen ännu högre än på andraplatser.

– Jag är en tävlingsmänniska, så jag går "all in" då jag är med. Jag blev inspirerad av att det gick så bra i Vasaloppet.