Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den torra sommaren hindrar inte fästingarna - många vittnar om ovanligt mycket fästingar denna sommar

Från 2021
Fästing på hud.
Bildtext Viktigt att gå igenom huden om man varit ute i naturen.
Bild: Viktor Cap 2013

Många åbolänningar upplever att det finns mer fästingar i sommar jämfört med tidigare år. Den känslan är sannolikt korrekt, menar forskare.

Fästingar sägs trivas bäst i fuktiga miljöer som till exempel i högt gräs, men den torra och heta sommaren verkar ändå inte bekomma det lilla spindeldjuret särskilt mycket.

Tvärtom vittnar många åbolänningar om att det verkar finnas ovanligt mycket fästingar i år, och särskilt de riktigt små nymferna som är så små att de kan vara svåra att se.

- Åbolands och Ålands skärgård har alltid varit ett gynnsamt område för fästingar även om sommaren är torr. Det räcker med regn på våren för att de ska klara sig, säger Tero Klemola som är universitetslektor i biologi vid Åbo universitet.

Klemola menar att människors upplevelse av att det nu finns mer fästingar sannolikt stämmer. Fästingar trivs bra i de flesta områden. Det är bara på bebyggda områden och på asfalt som fästingen har svårt att överleva - och på väldigt torra områden.

Större fästingar bär mer sannolikt på bakterier

En fästing i nymfstadiet är två år gammal och endast 1-2 millimeter stor. Det innebär att den är nästan osynlig för blotta ögat. Som vuxen är fästingen 3-5 millimeter och litet lättare att se på huden. Fästingen lever i 4 år.

Är nymferna mer eller mindre farliga än vuxna fästingar?

- Den vuxna fästingen bär mer sannolikt på bakterier som orsakar borrelios. Det samma gäller viruset fästingburen encefalit (TBE). Å andra sidan upptäcker man ofta de vuxna fästingarna innan infektionen förs över till bäraren. Eftersom nymferna är så små så är de svårare att upptäcka, vilket ökar chanserna att få infektionen, berättar Klemola.

Man brukar räkna med att fästingen ska sitta fast i ungefär ett dygn innan borreliabakterien överförs till människan. Viruset som förorsakar TBE överförs däremot direkt från fästing till människa.

Klemola säger att en vuxen fästing med 30-40 procents sannolikhet bär på borreliabakterien, medan sannolikheten för att en nymf ska vara infekterad med borrelia är 20-30 procent. Orsaken till att den vuxna fästingen med större sannolikhet bär på infektionen, är att den under sin livstid haft flera blodmåltider.

Blodmåltiden för sjukdomarna vidare

Det är genom att suga blod från till exempel gnagare som fästingarna blir infekterade av borrelia eller fästingburen encefalit (TBE). Klemola berättar att det främst är gnagare och fåglar som bär på bakterien borrelia och viruset som förorsakar TBE och för den vidare till fästingen.

Som larv är fästingen ofarlig, i detta skede har den ännu inte haft sin första blodmåltid.

Kissa ruohikossa.
Bildtext Fästingen väntar i gräset på någon att grabba tag i, det kan vara vilket djur som helst.
Bild: Kuupan omistajan kotialbumi.

Sommarinvånare kan bli vaccinerade avgiftsfritt

För att skydda sig mot TBE rekommenderas att man vaccinerar sig. Det nationella vaccinationsprogrammet omfattar bland annat Pargas, och inom området får invånare och sommarinvånare en kostnadsfri startserie av TBE-vaccin.

Vaccinet skyddar däremot inte mot borrelios. Sjukdomen som orsakas av bakterien borrelia kan behandlas med antibiotika.

Diskussion om artikeln