Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hemvården i Borgå pressad på grund av hettan – staden uppmanar anhöriga att hjälpa äldre

Från 2021
Uppdaterad 19.07.2021 06:35.
I förgrunden syns en bukett med blommor som står på ett bord. I bakgrunden syns en åldring som får hjälp av en yngre person, anställd, på ett äldreboende.
Bildtext Borgå uppmanar anhöriga att ringa eller besöka en äldre släkting eller vän under de varma dagarna.
Bild: imago/photothek/ All Over Press

Den långvariga värmeböljan tär på kroniker och äldre människor. Hemvården i Borgå önskar att anhöriga hjälper till så att äldre får mat, dricker tillräckligt med vätska och har det bra.

Det har redan länge rått brist på vårdpersonal i Borgå. I synnerhet under sommaren är hemvården extremt pressad mitt i värmen.

Den långvariga värmen tär också på de äldre. Därför uppmanar staden anhöriga och vänner att göra en extrainsats.

– Värmen gör det svårt för alla. Många är trötta och det utgör en risk för våra äldre. Därför försöker vi nu hitta och använda alla möjligheter som finns för att underlätta läget, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Hemvården befinner sig i en svår situation: Dels för att det varit svårt att rekrytera personal sedan våren, dels på grund av några personalförändringar under sommaren.

Staden uppmanar anhöriga att ringa eller besöka äldre för att också underlätta hemvårdens situation.

Besök på gruppboende är också välkomna, men Silvennoinen poängterar att många bor ensamma och att det finns äldre som hemvården inte besöker varje dag.

– Våra anhöriga gör redan nu ett jättefint arbete. Men jag hoppas att vi alla kan hitta olika möjligheter att påminna de äldre om att de ska dricka och äta.

Staden ringer alla kunder

När coronapandemin började ringde staden till alla kunder för att höra hur de mår. Nu görs en motsvarande rundringning för att höra hur de klarar av sommarvärmen.

– Det är ett sätt för oss att försäkra oss om tryggheten, säger Silvennoinen.

Många äldre bor i lägenheter som värms upp under dagen när solen gassar på. Någon kanske saknar möjlighet att öppna fönster, andra vädrar in varm luft i stället för att dra för gardinerna.

– Trots att man kan ha öppet vet vi att nätterna kan vara väldigt tunga. Och de med kroniska sjukdomar är extra trötta och jourerna är dessutom väldigt belastade om något händer, säger Silvennoinen.

Kvinnlig pensionär på bänk utanför ett höghus.
Bildtext Äldre som bor hemma kan ha det hett i lägenheten och svårt att ta sig ut.
Bild: Antti Haanpää / Yle

En anhörig som gör ett besök ska iaktta de skyddsåtgärder som fortfarande rekommenderas, det vill säga munskydd, handhygien och hålla säkerhetsavstånd om möjligt.

Vem räknas som anhörig i det här fallet?

– Vi räknar med att man känner personen. Jag skulle inte dra en gräns vid att det ska vara barn eller barnbarn. Det kan vara en anhörig eller vän.

Man kan hjälpa genom att ta med sig mineralvatten med salter i, frukter och mat som man kan äta tillsammans om aptiten inte har varit den bästa.

För vissa kan det räcka med ett telefonsamtal och vid behov kontaktar man hemvården om man misstänker att situationen kräver ett extrabesök av vårdpersonalen.

Bädda för farfar i gästrummet

Förutom att ringa upp eller besöka sin släkting eller vän är det inget som hindrar att man bjuder in personen för några dagar, om man till exempel har ett svalt rum att erbjuda.

– Absolut, det passar riktigt jättefint. Det är inte en dum idé, säger Silvennoinen.

Insatsen staden önskar gäller alla äldre men främst dem som bor för sig själva och klarar vardagen, med eller utan besök av hemvården eller andra tjänster.

Den utdragna värmeböljan förväntas fortsätta under helgen, och även efter det kommer temperaturen att ligga nära värmegränsen.

Diskussion om artikeln