Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Brasiliens folk behandlas som munskydd som slängs bort" – Danilo Canguçu gör konst av munskydd för att uppmärksamma sitt lands coronasituation

Från 2021
Danilo Canguçu vid Lappviken i Helsingfors.
Bildtext Danilo Canguçu har samlat in 500 munskydd i Helsingfors för sin installation 500 000+ Disposable Lives.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Vid Lappvikens gamla sjukhusområde i Helsingfors har det hängt 500 använda munskydd sedan början av juli. Danilo Canguçu är konstnären som har samlat, tvättat och hängt upp munskydden, och han har gjort det med en allvarlig underton.

Danilo Canguçu vill med sin installation 500 000+ Disposable Lives (fritt översatt till svenska: 500 000 engångsliv) uppmärksamma coronaläget i Brasilien och samtidigt uttrycka sitt missnöje mot den brasilianska regeringens hantering av coronapandemin. Men varför väljer han att göra det just med munskydd?

– Varje dag såg jag massor av munskydd i Helsingfors och jag tyckte det var konstigt. Munskydden går ju att använda upp till tio gånger om man tvättar dem, så varför slängs de överallt i Helsingfors?

Canguçu fortsätter och svarar på sin egen fråga:

– Det verkar som om att folk tror att de är “disposable” och att du bara kan använda dem en gång och sedan slänga dem i soporna. Det här är någonting som jag tycker påminner om hur Brasiliens president Jair Bolsonaro tänker om människor.

Danilo Canguçu vid Lappviken i Helsingfors.
Bildtext Konstnären Danilo Canguçu har bott i Finland sedan år 2019, men följer aktivt med hur coronasituationen i Brasilien utvecklas.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

I Brasilien har fler än 500 000 personer dött av coronaviruset och Canguçu drar paralleller mellan de slängda munskydden i Helsingfors och människors liv i Brasilien.

– Det känns som att människorna i Brasilien är som munskydden som slängs bort här i Helsingfors och därifrån väcktes tanken om att använda de slängda munskydden för att representera människorna som har dött av corona i Brasilien.

En personlig demonstration

Första lördagen i juli ordnades det demonstrationer i Brasilien mot president Bolsonaros regering och samtidigt var Canguçu på plats utanför Brasiliens ambassad i Helsingfors. 

Med hjälp av några frivilliga hade han skrivit namnen på 500 av de personer som har dött av corona på lika många munskydd, som han sen bar till Lappviken och hängde upp vid Lappvikens sjukhusområde.

Munskydd upphängda vid Lappvikens i Helsingfors.
Bildtext Sedan början av juli har 500 munskydd svajat i vinden vid Lappvikens gamla sjukhusområde i Helsingfors.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Installationen var Canguçus personliga ställningstagande mot president Bolsonaro och Brasiliens hantering av coronapandemin.

– Det här är mitt sätt att reagera mot den brasilianska regeringen som i dagsläget är en total katastrof.

Nu på lördag (24.7) ordnas det nya demonstrationer i Brasilien och Canguçu ska göra om sin installation, men i större skala denna gång.

– Vi ska skriva tusen namn på tusen munskydd den här gången, och sen ska vi göra om installationen på Kabelfabriken.

Det här är mitt sätt att reagera mot den brasilianska regeringen som i dagsläget är en total katastrof.

Danilo Canguçu

Det är med blandade känslor som han planerar sin kommande installation.

– Jag är glad och samtidigt inte glad, för jag vet inte när situationen i Brasilien kommer att ändras. Men jag planerar att ha min performance varje gång det ordnas demonstrationer i Brasilien.

Insamlingen av munskydd fortsätter

Så, det slutar inte här och Canguçu fortsätter samla munskydd, för han räknar med att det kommer behövas.

– Tyvärr måste jag fortsätta med det för omvärlden måste veta att det varje dag dör flera tusen människor i Brasilien.

Munskydd upphängda vid Lappvikens i Helsingfors.
Bildtext På varje munskydd skrivs ett namn.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Varifrån samlar då Canguçu munskydden för sina framtida installationer?

– Jag jobbar också som trädgårdsmästare och i parkerna hittar vi varje dag munskydd som jag samlar in och tvättar, men jag har också varit på metrostationer och tagit munskydd ur sopkorgarna där.

Danilo Canguçu gör konst av munskydd

7:35

Diskussion om artikeln