Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studiebostäderna har gått åt i Vasa: "Vänta inte om du behöver en bostad"

Från 2021
Uppdaterad 20.07.2021 09:24.
Tom bostad till salu.
Bild: Petteri Bülow / Yle

De flesta högskolor ordnar närstudier till hösten vilket innebär att studiebostäderna fylls i rask takt. Det finns ännu lägenheter för den som inte har allt för höga krav på bostaden.

Många studielägenheter har redan gått åt i Vasa i och med att nya studerande blivit antagna till högskolor och universitet.

På Vasa studiebostäder (VOAS) har alla ettor redan blivit uthyrda, berättar bostadssekreterare Mia Sjöberg.

– Det är många studerande på väg till Vasa. Vi får hoppas att närstudierna kommer igång och att det inte blir några stora mängder distansstudier det här året, säger Sjöberg.

Kvinna står framför ett hus. Hon har på sig svarta kläder och munskydd.
Bildtext På Vasa studiebostäder är alla ettor redan uthyrda, men det finns lediga boxbostäder, berättar Mia Sjöberg.
Bild: Yle / Isabella Lindell

Vasa studiebostäder har för tillfället 250 personer i kö. Men Sjöberg poängterar att det här beror på att vissa personer vill ha en viss typ av lägenhet.

Studerande vill främst ha ettor medan boxbostäder där man delar kök och badrum inte är lika populära längre.

Ni har många boxbostäder som står tomma. Har ni några planer på att förvandla dem till ettor?

– Det finns hela tiden planer på det men inget fastställt ännu. Men vi har till exempel bytt boxbostäder till tvåor istället som man kan hyra själv, säger Sjöberg.

Vasa studiebostäder får in ungefär tusen ansökningar från våren fram till hösten. Enligt Sjöberg kommer ingen som ansökt om studentbostad att bli utan.

– Om man är öppen för alla möjligheter finns det absolut bostäder. Men om man bara vill ha den där ettan kanske man kan lämna utan men man är inte utan tak om man bara vill ha någonting, säger Sjöberg.

Ingen blir utan bostad i Vasa

Sjöberg poängterar att det i Vasa finns en sådan situation på lägenhetsmarknaden att ingen blir utan bostad.

– Och bara man vill ha något så nog finns det till exempel boxbostäder lediga vid oss, säger Sjöberg.

Vasa studiebostäder väntar också omkring hundra utbytesstuderande från fyra högskolor och universitet. Ett universitet har meddelat att de har distansstudier och därför inte tar emot utbytesstuderande till Vasa i höst.

Ung man arbetar vid sin dator.
Bildtext Anton Riska har noterat att studerandes krav på lägenheter blivit högre de senaste åren.
Bild: Privat

På den privata bostadsmarknaden märks det att coronasituationen lugnat sig. Anton Riska på Björndahl asunnot berättar att bostadssituationen för studerande i princip är tillbaka på samma nivå som före pandemin.

– Man märkte ganska bra förra hösten då det var mycket studier hemifrån att många som annars skulle ha flytta till lägenhet i stället hade möjlighet att bo hemma och studera på distans. Men nu känns det att det är på uppsving igen. Över nittio procent av våra hyreslägenheter har gått åt, säger Riska.

Högre krav på lägenheterna

Riska har också noterat en ny trend bland studerande. Det ska vara mera lyxvaror och det är okej att det då kostar lite extra.

– Det har alltid varit ettor och tvåor som går åt men det har märkts på hyresmarknaden att hyresgästerna och studerande fått mera krav. Det är viktigare med saker som inte förr var så stora grejer som till exempel diskmaskin, bilplats och egen bastu, säger Riska.

– Överlag har priserna gått lite uppåt. Studerande är villiga att betala en lite högre summa än vad det varit tidigare.

Förfrågningar ramlar in redan i början av maj

Också Christel Björk på Wasa lägenheter har noterat att studiebostadsmarknaden återgått till det normala. Förfrågningar från studerande har ramlat in i rask takt från början av maj.

– De som vet att de kommer in utgående från betyget får ju välja de bästa lägenheterna. Och det tycker jag känns ganska bra, för någon fördel ska man ju ha när man kämpat för att få fina betyg, säger Björk.

Kvinna står i dörröppning med ballonger i handen.
Bildtext Christel Björk har fått in bostadsförfrågningar av studerande mycket tidigare i år än vanligt.
Bild: Yle / Isabella Lindell

Björk berättar att mäklare brukar ta semester under midsommarveckan då det är som lugnast. Sedan börjar rusningen efter studentbostäder.

Men i år har det inkommit många förfrågningar redan före midsommar. Det här beror dels på att studerande som antas baserat på betyget får veta resultatet redan i maj.

Vi har lägenheter ja, men de håller på att ta slut så vänta inte om du behöver en bostad.

― Christel Björk

Under fjolåret sade studerande upp sina lägenheter när studierna gick på distans. Enligt Björk har de bostäder som blev tomma under fjolåret hyrts bort från marknaden av andra grupper än studerande.

– Det blir intressant höst för nu upplever vi ketchupeffekten av distansstudierna, säger Björk.

– Vi har upplevt en junimånad som vi inte sett tidigare. Nu i juli har resultaten kommit för nya studerande. Vi har lägenheter ja, men de håller på att ta slut så vänta inte om du behöver en bostad.

Så kan man konstatera att studiebostadsmarknaden är tillbaka på det normala i Vasa?

– Jo jag skulle säga det. Nu i och med att distansstudierna tar slut börjar det se ut som det gjorde före hela coronan kom in i bilden. Det är lika mycket förfrågningar som det har varit innan nu ungefär, säger Riska.

Hur tror du det ser ut i framtiden, håller läget i sig?

– Jag tror nog att det håller i sig. Vasa fortsätter att växa som studiestad. Och det är mycket på gång med nya företag och med batterifrabriken så flyttar bara mer folk hitåt. Jag tror nog det är på uppsving med hyresmarknaden hela tiden, säger Riska.

Diskussion om artikeln