Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vattnet riskerar att ta slut i Nagu - staden vädjar till ortsbor och sommargäster att spara vatten

Uppdaterad 16.07.2021 14:27.
Segelbåtar i Nagu gästhamn.
Bildtext Arkivbild. Rekordhög vattenförbrukning i Nagu just nu.

Dricksvattnet sinar i Nagu och i värsta fall kan vattnet ta slut. Vattenkonsumtionen just nu är så hög att alla tidigare rekord har slagits. Pargas stad hoppas att alla förstår situationens allvar och undviker att vattna växter och tvätta sina bilar just nu.

I ett pressmeddelande vädjar Pargas stads vattenverk till alla som rör sig i Nagu att dra ner på sin vattenkonsumtion. Vatten används nu som aldrig förr och nu håller dricksvattnet på att sina.

– Det har aldrig någonsin varit så höga siffror på vattenförbrukningen, berättar Jonas Nylund som är teknisk chef vid Pargas Stad.

Produktionskapaciteten tar slut på anläggningarna vilket det leder till att vattnet tar slut i nätverket och trycket i ledningarna blir dåligt.

Vattentjänstverket har därför gått ut med en vädjan där man uppmanar invånare och sommargäster i Nagu att använda vatten sparsamt.

– Om invånare och sommargäster inte börjar begränsa användningen av dricksvatten kan det vara att vi blir tvungna att begränsa leveransen av vatten till området. Det sista alternativet är att transportera vatten i tankbilar, berättar Nylund.

Vattentjänstverket önskar att vattnet inte ska användas för bevattning, biltvätt eller fyllning av vattentankar i båtar med mera.

Uppdaterad 16.7 klockan 14:21 med kommentarer av Jonas Nylund, teknisk chef vid Pargas Stad.