Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enestam river hemligt avtal – Oksanen överskred sina befogenheter på FSI

Från 2021
Uppdaterad 17.07.2021 16:24.
En man med rutig skjorta och grått hår.
Bildtext Jan-Erik Enestam var styrelseordförande i FSI samtidigt som Michael Oksanen var organisationens generalsekreterare.
Bild: Maj Lundström/Yle

Michael Oksanen överskred sina befogenheter och tvingades därför betala tillbaka 10 000 euro till sin tidigare arbetsgivare Finlands Svenska Idrott (FSI). Det bekräftar Jan-Erik Enestam, som då var styrelseordförande i föreningen. 

Michael Oksanen är för närvarande polisanmäld, misstänkt för omfattande och långvarig förskingring av förbundet Pohjola-Nordens och dess understödstiftelses medel. Hbl kunde i mars avslöja en del problem och för en vecka sedan kom tidningen med nya uppgifter om att hundratalstusen euro saknas.

I samband med att detaljerna har rullats upp har också Oksanens tidigare arbetsgivare, Finlands Svenska Idrott (FSI), hamnat i rampljuset.

Ihärdiga rykten har gjort gällande att Oksanen skulle ha begått oegentligheter också under sin tid där. 

SFP:s tidigare ordförande Jan-Erik Enestam verkade under samma tid som styrelseordförande för FSI, och har hittills vägrat uttala sig om vad som egentligen hände. 

I en intervju för Svenska Yle tar han nu första gången bladet från munnen - och river därmed det hemliga avtal som parterna slöt år 2015, efter att Oksanen redan hade lämnat FSI.

– I och med alla vilda rykten, spekulationer och insinuationer om att allt inte skulle ha gått rätt till är det nu rimligt att bryta det hemliga avtalet och säga vad det handlar om från FSI:s sida, säger han.

"Inga oegentligheter"

Enligt Enestam dök problemen upp i samband med behandlingen av bokslutet år 2014, då Oksanen redan hade lämnat sitt uppdrag som generalsekreterare. Föreningens bokslut uppvisade ett minusresultat på 90 000 euro, vilket var ovanligt. 

Då orsaken började redas ut visade det sig att Oksanen hade överskridit sina befogenheter i två fall. Det ena gällde olympiska spelen i Sotji och det andra ett anställningsförhållande. Båda dessa ärenden borde ha behandlats av styrelsen, vilket inte skedde.

– Det fanns inga direkta oegentligheter, och Oksanen har inte skott sig på FSI. Styrelsen ansåg ändå att det var så allvarligt att vi ålade honom att ersätta FSI med en summa på 10 000 euro. Därmed ansåg vi saken vara slutbehandlad.

- Men underskottet gick ju på 90 000 euro, varför behövde Oksanen bara betala tillbaka 10 000?

– Styrelsen ansåg att det var oskäligt att kräva hela summan tillbaka, eftersom vardera fallen hade varit okej, ifall styrelsen hade fått behandla dem.

"Med facit på hand hade vi gått ut i offentligheten"

En annan fråga är varför man då, år 2015, beslöt att hålla det här avtalet mellan FSI och Michael Oksanen hemligt. 

– Vi hade inget intresse av att det här kommer ut i offentligheten, varken från FSI:s sida eller från Oksanens sida.

– Varför inte?

– Är det inte ganska naturligt att man försöker undvika en upprivande diskussion - som med säkerhet hade uppstått om det hade kommit ut i offentligheten? Eftersom Oksanen hade betalat sin summa var det naturligt för oss att göra det på det här sättet.

Under hela våren och sommaren som härvan kring Michael Oksanens verksamhet på Pohjola-Norden har nystats upp har man ofta talat om vikten av transparens i föreningar och organisationer. På FSI resonerade man annorlunda år 2014.

– Med facit på hand, om vi hade vetat om att det här som nu har inträffat skulle ske, hade vi säkert gått ut i offentligheten. Men i den situationen var det en enig styrelse som beslöt på det här sättet, säger Enestam.

"Anklagelserna om bästa broderskap bisarra"

Förutom brist på transparens har en del av de finlandssvenska organisationerna också i olika repriser anklagats för bristande övervakning av den ekonomiska verksamheten. Det har kastats fram misstankar om bästa broderskap, och en tendens att hålla sina kolleger och vänner bakom ryggen. Att så skulle ha varit fallet inom FSI avvisar Enestam bestämt.

– Insinuationerna om ett maktkluster i ett litet hörn av Kimitoön är helt bisarra. Min uppgift som som styrelseordförande för FSI var att tala om för goda vännen Michael Oksanen att han blir tvungen att betala tillbaka 10 000 euro. Hade bästa broderskapsystemet fungerat hade han naturligtvis inte behövt betala.

"En mycket tragisk historia"

Jan-Erik Enestam säger sig vara mycket överraskad över de uppgifter om Michael Oksanen som nu rullas upp i offentligheten. Han säger att han aldrig hade skäl att misstänka att något liknande skulle ske. 

– Om det som nu förs fram stämmer, är jag mycket överraskad, mycket överraskad och chockad faktiskt. Under den tid som vi samarbetade med Oksanen på Finlands Svenska Idrott fanns det inga oegentligheter.  

Enestam anser att hela historien är väldigt tragisk. 

– Jag hittar inte ord för det hela. Hur kan det här ha skett? Hur kan han ha gjort så här? Varför har han gjort det? 

Den summa det handlar om, över 300 000 euro som Oksanen alltså nu misstänks ha försnillat av Pohjola-Norden, kallar Enestam “förfärlig”, och undrar vart de har gått.

Enligt Enestam har Pohjola-Norden inte på senare år haft den status som den ursprungligen skulle ha, och organisationen mår inte bra av det, för att "uttrycka det mycket lindrigt", som han säger.

– Det är en enorm skada som har åstadkommits. Det är tragiskt, väldigt tragiskt. Också för "Miches" närmaste.

Enestam är ändå nöjd med att han nu har tagit bladet från munnen.

– Jag hoppas det här åtminstone för vårt (FSI:s) vidkommande nu tar bort alla spekulationer. Det finns inga lik i garderoben hos Finlands Svenska Idrott.