Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Huspaket går åt trots höga materialkostnader: ”Många som har väntat på grund av coronan slår till i år”

Takstolar
Bildtext Priset på byggmaterial har stigit kraftigt under våren.

Stigande priser på byggmaterial har gjort att även husfabrikerna har höjt sina priser. Hustillverkare som Yle Österbotten har talat med säger att de höjda priserna inte verkar ha påverkat kundbeteendet i någon högre grad.

Under våren har priset på byggmaterial stigit kraftigt, vilket har gjort att även hustillverkare har varit tvungna att höja sina priser. Trots det verkar inte intresset för att bygga hus ha falnat.

På Simons hus i Vörå har man tvärtom sålt mer än på tio år.

– Det är säkert många som har väntat tidigare på grund av coronan som slår till i år, säger vd Pia Simons.

Hon säger att man har försökt bygga upp lager av byggmaterial för att minimera prisökningens inverkan.

Pia Simons är vd för Simons element.
Bildtext Simons Hus vd Pia Simons säger att man har haft rekordförsäljning i år.

Vissa avvaktar – andra skyndar

På Heikius Hus i Kaitsor har man också haft gott om förfrågningar, berättar vd Göran Heikius.

– Det finns både sådana kunder som avvaktar och sådana som har bråttom innan priserna höjs ännu mera.

Just nu råder det osäkerhet om hur priset på byggmaterial kommer att utvecklas till hösten, men Heikius tror att det börjar vända småningom.

– Priset på trävirke gissar vi nog att kommer ner, men det kommer ju aldrig tillbaka till den nivå det har varit på förr.

Bygge
Bildtext Göran Heikius, vd för Heikius Hus, tror att prisutvecklingen vänder så småningom.

Heikius säger att priset på trävirke har fördubblats, medan priset på metallrelaterat material har stigit med cirka 40 procent. Det enda som inte har stigit är priset på isoleringsmaterial.

För att täcka de höjda materialkostnaderna har hustillverkarna varit tvungna att höja priserna på huspaket. Heikius talar om en höjning på mellan 20 och 25 procent.

Husfabrikerna tar smällen

De stigande materialkostnaderna har inte påverkat kunder som skrev kontrakt med hustillverkare i fjol, eftersom den största prisökningen inträffade under våren. I de fallen är det i stället husfabriken som har fått ta smällen, berättar Kannustalos vd Mika Uusimäki.

– Det pris som står i kontraktet är det som kunden betalar. Det är den risk som företagaren tar i fråga om prishöjningar.

Man i svart tröja står med armarna i kors.
Bildtext Kannustalos vd Mika Uusimäki säger att husfabrikerna tar smällen i fråga om höjda materialkostnader.

Det har förekommit rykten om att hustillverkare skulle ha erbjudit sig att betala kunder för att få bryta kontrakt som skrivits när materialkostnaderna var lägre. De ryktena dementerar de tillverkare Yle Österbotten har talat med.

Uusimäki säger att man inte heller på Kannustalo har märkt någon större förändring i kundbeteendet till följd av de höjda priserna.

– Ett hus är den största affär man gör i livet, så det tänker man alltid igenom noggrant. Många som bygger hus bygger för resten av livet, så en prisökning är inte nödvändigtvis så stor sett till de totala kostnaderna.