Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En inblick i sjukhusapotekets arbete – här förvaras och fördelas vaccin till hela sjukvårdsdistriktet

Från 2021
En medelålders man klädd i apoteksklädsel.
Bildtext Jussi-Pekka Rauha är apotekare vid Vasa Centralsjukhus apotek.
Bild: Yle/Alexia Sahl

I Vasa sjukvårdsdistrikt fungerar sjukhusapoteket som spindeln i nätet för vaccinernas distribuering. Härifrån sänds de till de vaccinerande enheterna i Österbotten. Apotekaren Jussi-Pekka Rauha säger att de första vaccinationsveckorna var de mest spännande i hela hans karriär.

Jussi-Pekka Rauha jobbar som apotekare vid Vasa Centralsjukhus apotek. Till skillnad från ett vanligt apotek finns det vid sjukhusapoteket ingen kassa och ingen utomstående kan ta ut mediciner där. Här jobbar flera farmaceuter och ungefär en fjärdedel av apotekspersonalen jobbar med läkemedelsberedning.

Rauha förklarar att läkemedelsförsörjningen sker till bland annat hälsovårdscentraler, sjukhus, läkarmottagningar med avdelningar, äldreboende och skolhälsovården.

Från sjukhusapoteket distribueras bland annat vaccin mot coronavirus till hela sjukvårdsdistriktet.

Hur gick det till när de första vaccinen för coronavirus kom hit, hur var det?

– Det var jättemycket att lära sig. Och jag kan säga att det var de mest spännande veckorna i hela min karriär, säger Jussi-Pekka och tillägger att den stora publiciteten också bidrog till den speciella upplevelsen.

Det första vaccinet som anlände till sjukhusapoteket var Pzifer-BionTechs Comirnaty.

Det krävde specialarrangemang som förvaring i 80 minusgrader och hållbarheten i normala kylskåpstemperaturer var endast fem dygn. Det påverkade vaccineringstakten och distribueringen.

I dag är hållbarheten i kylskåpstemperatur en månad. Men alla de påverkande faktorerna som behöver tas i beaktande krävde och kräver god planering för att kunna avgöra hur det ska delas ut till resten av sjukvårdsdistriktet.

Skylt där det står "coronavaccination".
Bild: Lehtikuva

Hur olika är vaccinerna och hur ska de hanteras?

Alla tre vacciner som är i bruk i Finland – Comirnaty, Modernas och Astra Zeneca, kräver olika hantering.

– Om man tittar på vaccinernas officiella utgångsdatum måste alla förvaras i olika temperaturer. Comirnaty kräver minus 80 grader, Moderna minus 20 och Astra Zenecas 2 till 8 grader.

Om man tittar på vaccinernas officiella utgångsdatum måste alla förvaras i olika temperaturer. Comirnaty kräver minus 80 grader, Moderna minus 20 och Astra Zeneca 2 till 8 grader.

Jussi-Pekka Rauha

Modernas vaccin skickades direkt till sjukhusapoteken i frys och kunde sedan förvaras i kylskåpstemperatur i en månad. Pzifer BionTechs Comirnaty klarade sig från början endast fem dygn i kylskåpstemperatur.

Pfizer-rokotetta Vantaan Energia Areena rokotuskeskuksessa. 26.5.2021.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

När de djupfrysta vaccinerna tinas upp ställs de först i ett stort ventilerat kylrum. Jussi-Pekka säger att när något som är så nedkylt som en del av vaccinerna är, krävs det ett stort rum – annars skulle de sänka temperaturen i kylrummet. 

– Efter en halvtimme som det tar för vaccinen att tina upp, så delas de ut och plockas enligt beställningar.

Vid temperaturer på upp till 80 minusgrader måste apotekspersonalen använda både specialtillverkade handskar och ögonskydd.

– Redan under första eller andra mötet med alla representanter från sjukhusapoteken, THL och Pzifer googlade någon vilka leverantörer som säljer lämpliga handskar, säger Jussi-Pekka och tillägger att handskarna täcker hela armarna.

Förutom bland annat handskar behövs också ögonskydd när så kalla produkter ska hanteras.

Vaccinfördelningen sker enligt vaccinmängd och invånarantal i rätt åldersgrupp

Det har nyligen anlänt stora mängder vaccindoser till Vasa sjukvårdsdistrikt. Vi frågade apotekaren Jussi-Pekka hur det går till när vaccindoserna fördelas.

– Sjukvårdsdistriktets coronavaccinationsgrupp samlas varje vecka och tar beslut om vaccinationsutdelning för följande vecka.

Besluten tas enligt den vaccinmängd som finns att erbjuda och invånarantalet i den åldersgrupp som vaccineras.

– Sedan beställer de vaccinerande enheterna vaccinerna från oss. Det bevisar att enheten har redskap att använda den mängden som de beställer, säger Jussi-Pekka och ger ett exempel:

– Låt oss säga att Närpes får 50 vaccindoser men de har bara användning av 30. Då skickar vi inte 50 vaccindoser, utan då skickar vi enligt beställningen 30.

Från vaccinfabriken till Österbotten

Men vilka steg går vaccinet genom från det att det lämnar fabriken och slutligen ges åt en österbottning?

Det beror helt på vaccinet.

Eftersom Pzifer BionTechs vaccin Comirnaty kräver 80 minusgrader sänds de direkt från fabriken till sjukhusapoteken.

De två andra vaccinen, Astra Zeneca och Moderna, kommer via partihandeln och THL:s lager. Från de regionala sjukhusapoteken transporteras vaccinen sedan ut till kommunerna.

En sjukhusbyggnad. I förgrunden ses en fontän omgiven av ett grönområde.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Vacciner också eftertraktat för kriminella

För Jussi-Pekka har det varit mycket viktigt att han håller sig uppdaterad och informerad om coronavirusets utveckling i samhället.

– Jag har hållit en slags tabell om vaccinutdelningsläget och prognosen till följande vecka. Jag hade scenario ett, sedan förändrades principerna och blev scenario två, tre… Och nu är det scenario fem som pågår.

Det krävs mycket säkerhet kring vaccinerna. På flera håll i världen har vaccin blivit en marknad för kriminella.

Läkemedelsförfalskning är ett av världens problem.

Jussi-Pekka Rauha, apotekare

– Läkemedelsförfalskning är ett av världens problem. I Indien har det kommit fram att det har vaccinerats med saltlösning. Men inte bara vaccinen, utan också tomma ampuller kan vara av de kriminellas intresse. Det är jättesorgligt att sådana här livsviktiga saker tas som ett sätt att gå emot lagen. Det är synd.

"Som en science fiction-film"

Jussi-Pekka har jobbat som apotekare i ungefär tio års tid. Men kunde han då någonsin ha föreställt sig att han skulle vara med om att fördela vacciner för att få stopp på en pandemi?

Både ja och nej, säger Jussi-Pekka.

Han tar svininfluensan som ett exempel på en tidigare pandemi när vaccineringar skulle genomföras. Men den här pandemin har ändå varit lite annorlunda.

– Jag kunde inte direkt föreställa mig något sådant här. I höstas var jag på repetitionsövningar och när jag kom tillbaka i oktober, så upplevde jag det som att jag var i en science fiction-film. Alla bekanta arbetskamrater här på sjukhuset gick med munskydd. Det kändes först helt galet, kan det här vara verklighet? Men nu har man vant sig med munskydd och det ändlösa tvättandet av händer.

Jussi-Pekka tillägger sina förhoppningar om framtiden:

– Men förstås hoppas man att det tar slut i något skede. Vaccinationerna är vår nyckel till en bättre framtid men det tar några månader till innan vi är framme.

Diskussion om artikeln