Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Rovanperä i ledning i Estlands VM-rally: snabbast på sex av åtta specialsträckor – Ott Tänaks fredag blev en pannkaka

Från 2021
Kalle Rovanperä i Estlands VM-rally.
Bild: imago sport/ All Over Press

Ott Tänak knep dagens första specialsträcka, men efter det gick det spikrakt neråt. I stället var det Kalle Rovanperä som tog hand om snabbaste tiden i sex av de sju följande specialsträckorna, och leder Estlands VM-rally efter den andra dagen.

Estlands VM-rally förväntades leda till en segerkamp mellan Kalle Rovanperä och Ott Tänak. Men Hyundai-föraren var snabbt ur leken, och Rovanperä ångar på i täten.
Kalle Rovanperä var snabbast under den första specialsträckan på torsdagen och fick en riktigt bra start på fredagen också.

Ott Tänak vann i och för sig över Rovanperä på dagens första specialsträcka med 2,2 sekunder. Men sedan gick det på tok för esten. Under rallyts tredje specialsträcka fick Tänak punktering, samtidigt som Rovanperä noterades för den snabbaste tiden och steg till tvåa. Under nästa specialsträcka blev det bara värre för Tänak. Hyundai-föraren körde ut och tvingades avbryta.

Samtidigt var Rovanperä snabbast på de fyra följande specialsträckorna också. Kampen om segern i VM-rallyt går nu främst mot Hyundai-föraren Craig Breen. Båda förarna jagar sin första seger, och Rovanperä har ett litet försprång efter fredagen.

Breen hyllade Rovanperä

Efter att ha varit snabbast på fem raka etapper, knappade Craig Breen in på finländaren genom att sätta den snabbaste tiden på specialsträcka åtta. Under den sista specialsträckan var ändå Rovanperä snabbast igen med Breen 1,8 sekunder bakom sig.

Irländaren gav också erkännande åt den finländska föraren.
– Den här sista specialsträckan var som gjord för Kalle. Han var på en egen nivå. Men det var en fin dag, bilen fungerade utmärkt, kommenterade Breen efter den sista specialsträckan.

Rovanperä leder nu Estlands VM-rally efter nio specialsträckor med 8,5 sekunders marginal till Breen. Trean Thierry Neuville ligger trea med 53,4 sekunder upp till Rovanperä.

Emil Lindholm tvåa i sin klass

Teemu Suninen lyckades lyfta sig till en sjätte plats i slutet av fredagen men har över tre minuter till täten.
Emil Lindholm ligger tvåa i WRC3-klassen efter fredagens specialsträckor. Avståndet upp till Aleksei Lukjanjuk som leder är 44,6 sekunder.
På lördagen körs nio specialsträckor, och på söndagen avslutas VM-rallyt med de sista sex.

Estlands VM-rally, 9/24:

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 1.06.54,4
2. Craig Breen (Hyundai) + 8,5
3. Thierry Neuville (Hyundai) + 53,4
4. Sebastien Ogier (Toyota) + 59,4
5. Elfyn Evans (Toyota) + 1.15,1
6. Teemu Suninen (Ford) + 3.14,9
7. Pierre-Louis Loubet (Hyundai) + 3.21,5
8. Aleksei Lukjanjuk (Skoda) + 3.45,0
9. Andreas Mikkelsen (Skoda) + 4.04,9
10. Emil Lindholm (Skoda) + 4.29,6


Diskussion om artikeln