Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belgaren Joëlle Lousberg bor i drabbade området: "Man kan aldrig vara förberedd för det här"

Från 2021
Uppdaterad 16.07.2021 19:55.
Ett porträtt på Joëlle Lousberg.
Bildtext Joëlle Lousberg bor mitt bland översvämningarna i östra Belgien.
Bild: Privat

Joëlle Lousberg bor mitt i det värsta översvämningsområdet i Belgien. Hennes hemstad Kelmis har klarat sig undan vattenmassorna, men byn där hon blev vaccinerad mot coronaviruset är i nuläget helt under vatten.

– Det är galet att se på bilderna. Det som berörde mig mest var när vänner i grannstäder skickade att hela deras hus låg under vattnet. Man kan inte ens tänka sig att något sådant skulle hända en själv. Vad skulle man göra, och vad skulle man rädda från sitt hus, säger Lousberg till Svenska Yle.

Lousbergs hemstad Kelmis har kring 11 000 invånare och ligger precis vid den tyska gränsen. Kelmis har klarat sig utan nästan några skador, men det kan man inte säga om grannkommunerna. 

– Vi förväntade oss inte att det skulle gå så här illa. Många byar i Vallonien ligger i dalar, och många av centrum i byar är totalt översvämmade. Byn där jag blev vaccinerad mot coronaviruset ligger nu under vatten, säger hon.

– Det är skrämmande. Att se kraften och farten som vattnet kommer med utan att kunna påverka det på något är något man inte ens vill tänka sig, säger hon.

Många hjälper till

Trots den stora katastrofen säger Lousberg att det har varit överväldigande hur mycket belgare och andra som bor i området har velat hjälpa till andra. De som kan ställa upp kan skriva sitt telefonnummer på en lista, som brandkåren kan använda ifall de behöver hjälp.

– Det finns många som vill ge mat, tak över huvudet eller bära sandsäckar för att bygga olika slags dammar för att hålla vattnet borta, säger Lousberg.

Somliga invånare har förlorat allt de har i närbelägna Verviers och i Wavre närmare Bryssel:

Invånare återvänder till översvämmade Verviers och Wavre - Spela upp på Arenan

Enligt Lousberg besöker politiker flitigt de drabbade områden. Hon har svårt att säga ifall några viktiga beslut redan har fattats, men många lovar ändå stora ersättningar.

– De säger att de tänker försöka ersätta skadorna när vattnet är borta, men för stunden kan de bara säga att man ska evakuera sina hem eller stanna inomhus ifall det blir ytterligare översvämningar, säger hon.

Hoppas att katastrofen leder till insatser mot klimatförändringen

Även om Lousberg säger att man delvis kunde förutspå de kraftiga regnen och eventuella översvämningar, tror hon ändå att det inte finns mycket man kunde ha gjort. Hon drar paralleller till andra kriser som drabbat mänskligheten på sistone.

– Man kan aldrig vara förberedd för eldsvådor, pandemier eller översvämningar. Det slår till hårt. Det är som en flygplansolycka. Visst lyssnar man på flygvärdinnan, men om det verkligen händer något så kan man bara hoppas att allt går bra, och det här är ungefär samma sak, säger hon.

Trots att både Belgien och Tyskland drabbats hårt av översvämningarna, tror Lousberg ändå att de kan föra något gott med sig. Hon hoppas att människor ska bli mer medvetna om klimatförändringens effekter, då de nu börjar banka på ens egna dörr.

– Jag hoppas att människor nu inser att situationen nu också har nått oss. Det är inte mera bara i Kina eller i USA som det sker naturkatastrofer. Nu sker de här hemma också, och drabbar oss och våra familjer, säger hon.