Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Camilla Richardsson tog tuffa beslutet att inte åka till OS: "Jag är inte längre ute efter erfarenheter, jag saknar framgång – det hade jag inte nått i Tokyo"

Från 2021
Uppdaterad 16.07.2021 20:02.
Camilla Richardsson öppnade tävlingssäsongen i Vasa på 3000 meter slätt.
Bildtext Camilla Richardsson.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Camilla Richardsson har gjort sitt beslut. Richardsson hinner inte komma i den form hon vill, och åker inte till Tokyo. Där hade hon velat jaga framgång, inte bara delta för erfarenhetens skull. Jag gjorde allt jag kunde, hade inte kunnat göra något bättre och är stolt över mitt beslut, säger Richardsson till Yle Sporten.

Camilla Richardsson löpte sitt första hinderlopp sedan 2019 i SFI-mästerskapen. Det blev inte den premiär Richardsson hade hoppats på.

Det senaste 1,5 åren har varit kantade av problem, och Esbo IF-löparen noterades för tiden 10.14,3 och blev rejält från de tider hon löpt senast på 3000 meter hinder.

Richardsson öppnade upp om det skadedrabbade året, och avsaknaden av träning för Yle Sporten i början av juli och sade då att hon skulle behöva två månader tid att träna inför OS. Loppet i Närpes skulle avgöra huruvida det är värt att chansa och åka. Nu berättar hon ändå att hon redan då kände på sig att det inte blir något OS.

Loppet för en vecka sedan gav inte heller önskade svar, och nu har hon tagit beslutet. Richardsson sätter sig inte på planet till Tokyo.

– Jag vet att det är rätt beslut att inte åka till OS sade Richardsson i friidrottsförbundets pressmeddelande.
Ett tufft beslut, och något hon medger för Yle Sporten att hon säkerligen kommer fundera på. Men det var det ända rätta, säger hon när Yle Sporten ringer upp.

– Det är inte lätt att tacka nej till OS då man en gång blivit uttagen. Men jag är inte i den formen jag vill vara i för att kunna prestera i OS.

Jagar inte erfarenheten, utan framgången

Hade Richardsson satt sig på planet till Tokyo hade hon för första gången varit med i OS. Nu blir det inte så. Sedan tidigare har hon erfarenhet från tre VM och ett EM. Senaste mästerskapet hon ställde upp i var i VM i Doha 2019.

Ett första OS-deltagande bara för att lägga till det på listan lockade inte.

– Vi tog beslutet med min tränare och kom fram till att tiden tar slut. Jag har försökt in i det sista och jobbat väldigt hårt för att komma tillbaka i form i tid för OS men tyvärr tog tiden slut nu och då blev det så här.

– Grejen är att jag har väldigt mycket erfarenhet av stora tävlingar. Jag är inte längre ute efter det, jag saknar framgångar från stora mästerskap och det kommer inte att komma i OS. Då tycker jag det är lika bra att spara på det tills man är i sådan form att man har chans att kämpa om finalplatser. Det hade jag inte haft i Tokyo, säger Richardsson till Yle Sporten.

Säsongen fortsätter

27-åringen har kunnat träna bra i några veckor nu och känner att formen är på väg uppåt.

– Jag har gjort allt jag kunnat. Jag kunde inte ha gjort något bättre eller annorlunda.

– Jag är stolt över mig själv över att ha tagit det här beslutet. Jag har kommit tillbaka så här snabbt redan och vet att jag kan göra en hyfsad säsong. Då har jag en bra grund att träna på till nästa år och nästa år är ett viktigt år. OS är ett OS, men EM är en arena där flera finländare har chans att stå för fina prestationer, finalplatser och till och med medaljer. Så jag är glad att det är EM först nästa år, där har jag verkligt goda chanser att knipa en topplacering.
Richardsson meddelade också redan tidigare att säsongen fortsätter trots att hon inte skulle åka till Tokyo. Samma besked kommer hon med nu.

Planen är att löpa till nästa i GP-tävlingen i Lahtis. Efter det väntar Kalevaspelen i augusti, och i Sverigekampen i september.

– Det gäller att hitta ett tekniskt bra flow igen nu främst under de tävlingar jag gör, säger Richardsson och tillägger att Sverigekampen blir ett roligt mål att se framemot.

Diskussion om artikeln