Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Endast friska, fullt vaccinerade under 65-åringar får delta i årets pilgrimsfärd till Mecka – deltagarantalet starkt reducerat

Från 2021
Moskén al-Masjid al-Haram i Mecka omger Kaba, muslimernas heligaste plats.
Bildtext Muslimer från andra länder anser att Saudiarabien inte har rätt att utestänga utlänningar från islams heligaste platser.
Bild: Amel Pain / EPA

Muslimernas årliga hajj, eller pilgrimsfärd till Mecka, inleds i dag. På grund av pandemin är antalet deltagare hårt begränsat för andra året i följd.

Omkring 60 000 personer får delta i årets vallfart till muslimernas heligaste platser i Saudiarabien. Deltagarna ska vara under 65 år gamla, friska och fullt vaccinerade.

Över två miljoner muslimer från alla håll i världen brukar vallfärda till Mecka varje år – pilgrimsfärden är en av islams grundpelare som varje frisk muslim som har råd borde göra minst en gång i livet.

Utlänningar inte välkomna i år heller

Utlänningar välkomnas inte i år på grund av coronapandemin. Deltagarna ska vara bosatta antingen i Saudiarabien eller medborgare i landet.

Det samma gällde i fjol då Saudiarabiens för första gången i modern tid inte tillät muslimer från andra länder att komma till Mekka.

Den heliga moskén al-Masjid al-Haram i Mecka är världens största moské. Den omger Kaba, muslimernas heligaste plats.

Saudiarabiens kontroll över islams heligaste platser och över hajj är en prestigefylld och känslig fråga och alla beslut angående pilgrimsfärden väcker stor uppmärksamhet i den muslimska världen.