Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles enkät bland Sannfinländare: Riikka Purra klar favorit som ny partiordförande – "Hon skulle krossa stereotyper"

Från 2021
Riikka Purra ler och tittar åt sidan.
Bildtext Purra är överlägsen favorit för närvarande bland Sannfinländarna.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Riksdagsledamoten Riikka Purra är den överlägset populäraste kandidaten för ordförandeposten inom Sannfinländarna, visar Yles enkät.

Hela 65 procent av de sannfinländska påverkare som svarade på enkäten vill se Purra som ny partiordförande efter Jussi Halla-aho som lämnar posten, visar Yles enkät som Yle Uutiset rapporterar om.

Näst populärast är riksdagsledamoten Sakari Puisto med ett stöd på 14 procent. På delad tredje plats kommer riksdagens andra talman Juho Eerola och riksdagsledamoten Vilhelm Junnila med ett stöd på två procent vardera.

Nio procent av de tillfrågade kan inte i det här skedet säga vem de stöder.

Yle kontaktade 150 sannfinländare och 92 av dem svarade på enkäten.

Purra, Puisto samt företagaren Ossi Tiihonen har meddelat om kandidatur inför ordförandevalet. Tiihonen har inget stöd alls enligt enkäten.

Varje partimedlem, som har betalat sin medlemsavgift inom utsatt tid, har rösträtt i ordförandevalet vid partikongressen i Seinäjoki i medlet av augusti.

Purras anhängare: Hon skulle krossa stereotyper

Purras anhängare motiverar valet med hennes kompetens, erfarenhet inom partiledningen och förmåga att uppträda.

– Lösningsinriktad, saklig. Mångsidig syn på saker. Partiet behöver ett stort fönster. Vi måste gå in i regeringsförhandlingar genom att försiktigt känna oss fram, inte så att vi målar in oss i ett hörn, motiverar en anhängare sitt stöd för Purra.

– Riikka kunde som ordförande få med fler kvinnliga anhängare till partiet och hon skulle även på andra sätt krossa den stereotypa bilden av Sannfinländarna, säger en annan partipåverkare.

Puisto har doktorerat i naturvetenskaper vid universitetet i Cambridge i Storbritannien. Hon valdes in i riksdagen från Nylands valdistrikt i riksdagsvalet 2019.