Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuomo Ruutus ersättare presenterad – Mikko Koivu ansluter till Juniorlejonens tränarstab: "Hans hjärta bultar för landslaget"

Från 2021
Mikko Koivu står i solen.
Bildtext Mikko Koivu (arkivbild).
Bild: Yle/Tomi Hänninen

När en Lejonikon lämnat för nya uppdrag kommer en annan in. Mikko Koivu blir hjälptränare i Juniorlejonen efter att Tuomo Ruutu flyttat till Florida.

NHL-laget Florida Panthers kom med överraskande nyheter förra månaden då man meddelade att Tuomo Ruutu kommer med i klubbens ledarstab.

38-årige Ruutu har fungerat som hjälptränare i Juniorlejonen och som spelarutvecklare i New York Rangers efter att han slutat 2017.

Nu har förbundet hittat en ny pjäs till hjälptränarposten i Juniorlejonen – och man valde en efterträdare med liknande bakgrund. Lejonikonen Mikko Koivu går med i U20-landslagets tränarteam, hans första tränaruppdrag i karriären.

– Jag är väldigt ivrig över den här möjligheten. Jag kan inte vänta på att lära känna spelarna och få hjälpa dem, säger 38-årige Koivu i ett pressmeddelande.

Värdefull rutin

Minnesota Wilds tidigare kapten gjorde 1035 matcher och 16 säsonger i NHL. Landslagskarriärens höjdpunkt var VM-guldet 2011.

– Mikkos hjärta bultar för landslaget och han har enormt med rutin, som våra spelare kan utnyttja, betonar Juniorlejonens general manager Kimmo Oikarinen.

– Efter att ha snackat ett antal gånger med Mikko övertygades jag av hur gärna han vill vara med och förbinda sig till vår process, kommenterar i sin tur chefstränaren Antti Pennanen.

Koivus ansvarsomården i laget blir specialsituationer och individuell hjälp till spelarna. Han debuterar i tränarbåset då Finland reser till en träningsturnering i amerikanska Plymouth nästa vecka.

Nästa Junior-VM spelas i Edmonton vid årsskiftet.

Diskussion om artikeln