Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yles expert rörd till tårar då Matilda Castren glänste på hemmaplan – formstarka finländaren aktuell för Solheim Cup efter segern i Åbo

Från 2021
Uppdaterad 17.07.2021 15:25.
Matilda Castren fokuserar på golfplanen.
Bildtext Matilda Castren.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Matilda Castrens sagolika säsong fortsätter. Finlands bästa damgolfare genom tiderna gav publiken valuta för pengarna och tog hem Europatourtävlingen i Åbo. Segern gör henne aktuell för Solheim Cup.

Matilda Castren har slagit igenom på LPGA-touren i USA denna säsong och bland annat vunnit en tävling. Hennes kometsäsong har lyft upp henne till 58:e plats på världsrankningen, vilket är högre än vad någon annan finländska mäktat med tidigare.

När Europatouren för damer var tillbaka i Finland för första gången på ett decennium fanns också Castren på plats. Och 26-åringen fixade fina blåvita glädjescener.

Castren ledde inför den avslutande rundan med ett slag, med resultatet två under par. Avslutningsrundan blev hennes bästa – och finländaren fick fira inför hemmapubliken efter att ha landat på fem under par.

– Matilda har uppnått så fina saker på sistone och litar på sitt spel till fullo, hyllade Yles expert Minea Blomqvist-Kakko i sändningen.

Blomqvist-Kakko, som numera får anses som Finlands näst bästa golfare genom tiderna, var väldigt rörd vid avgörandet. Castrens väg till eliten har inte varit spikrak.

– Hon har sagt i intervjuer att hon vet att hennes tid kommer trots att hon haft det svårt. Det är det som allt handlar om, att ha tålamod och leta efter chanser att få visa upp sig. Det här är mycket rörande, sade experten samtidigt som tårarna rann.

Solheim Cup-aktuell

Under den sista dagen var också hemmaspelaren Ursula Wikström uppe och nosade på tätplatsen. Veteranen slutade på delad andra plats, med indiskan Tvesa Malik, på resultatet –2.

Castren trappade upp spelet efter att ha haft det lite motigt på fredagen.

– En helt otrolig känsla. På sista hålet var jag tvungen att kolla ställningen med caddien, då jag inte följt med exakt. Underbart att vinna framför hemmapubliken, ett stort tack till arrangörerna och publiken, sa en lycklig Castren i Yles sändning.

Matilda Castren blickar mot bollen efter ett utslag.
Bildtext Matilda Castren har satsat på LPGA-touren och därmed varit utan spelrätt på Europatouren – tills nu.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Dagens seger betyder att Castren nu har spelrättigheter på Europatouren. Därmed är hon uttagningsbar för den berömda lagtävlingen Solheim Cup, som utkämpas mellan Europa och USA.

Castrens stora framgångar i år borde göra henne högaktuell för stortävlingen, där ingen annan finländska varit med tidigare.

– Det är förstås inte säkert, men nu finns chansen. Det var det jag ville ha av helgen och det fick jag – så man kan inte vara annat än nöjd, myste Castren.

Castren ska också representera Finland i OS i Tokyo. Sex finländskor slutade bland de 20 främsta i LET-tävlingen i Åbo, bland annat den andra finländska OS-damen Sanna Nuutinen. Hon blev 15:e.

Ladies European Tour, Åbo

1. Matilda Castren FIN 71+69+68=208 (–5)

2. Ursula Wikström FIN –2

2. Tvesa Malik IND –2

3. Diksha Dagar IND –1

3. Marianne Skarpnord NOR –1

3. Atthaya Thitikul THA –1

Diskussion om artikeln